İngiltere'nin Sana Büyükelçisi Michael Aron, barış görüşmelerinin gelecek hafta İsveç'te başlamasının beklendiğini duyurdu.

Kıtlığın eşiğindeki 28 milyon nüfuslu ülkede 22 milyondan fazla kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen müzakereler sonuçsuz kalmıştı.

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam ve Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani ile görüştüğünü kaydeden Aron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, görüşmelerin siyasi çözüm için önemli bir adım olacağını belirtti.

Kaşıkçı cinayeti sonrası Yemen politikası değişti
Yemen'de Abd-Rabbu Mansur Hadi liderliğindeki hükümeti destekleyen sınır komşusu Suudi Arabistan'ın önderliğindeki koalisyon ülkede askeri operasyonlar düzenliyor.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesi sonrası Riyad yönetiminin bölgedeki çatışmadaki rolü yeniden tartışmaya açıldı. Bu ülkeye askeri malzeme satan Batılı güçler politikalarında değişikliğe gitti.

Almanya Suudi Arabistan'a silah satışını sonlandırdı. Danimarka bu ülkeye silah ihraç edilmesini askıya aldı. Riyad'ın en büyük silah tedarikçisi İngiltere'de muhalefet ve insan hakları grupları Londra yönetiminin bu politikasından vazgeçmesi için baskısını sürdürüyor.
BM'ye göre dünyadaki en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de 14 milyon kişi açlık tehdidi altında bulunuyor.

Husiler ile hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 6 bin 800 sivil hayatını kaybetti ve 10 bin 700'den fazla sivil yaralandı.

Uluslararası yardım örgütü Save the Children (Çocukları Koruyun) savaşta yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocukların sayısının 85 bin olabileceğini duyurdu.

Ülkede ilaç ve tıbbi malzeme ve temiz su eksikliğinden dolayı salgın hastalıklar görülüyor.

EURONEWS

Editör: İsveç Gündemi