Başkent Stockholm'ün kuzeyindeki Husby ve Hjulsta cinayetleri arasında polis bağlantıları araştırırken, Husby'deki cinayetin küçük çocukların gözü önünde işlendiği ortaya çıktı.

İsveç basınında yer alan haberlere göre, Husby'deki cinayetinde küçük çocukların gözü önünde yaşanması tam bir trajedi olarak topluma yansıyor.

Çocukların gözü önünde yaşanan cinayeti, "Tam bir acımasızlık" olarak değerlendiren, Grup yöneticisi Martin Marmgren, Husby'deki saldırı ile ilgili oldukça çılgınca ateş ettiler, merkezde birçok yerde kurşun delikleri var dedi.

İlk saldırı dün, Pazartesi günü saat 15.30'da gerçekleşti. Husby merkezindeki açık bir sokakta 30 yaşlarında bir adam vurularak öldürüldü. 

Edinilen bilgiye göre saldırıya uğrayan kişi kaçmaya çalışırken defalarca kurşunların hedefi oldu.

Saldırıdan sonra iki şüphelinin olay yerinden bir motosikletle kaçtığı söyleniyor. Saldırıya tanık olan Husby sakinleri, olayı korkunç olarak değerlendirdi.

"Saldırı anına tanık olan çok sayıda çocuk vardı" diyen Järva Emniyet Müdür Yardımcısı Anders Djurestad, küçük yaştaki çocukların böyle olaylara tanıklık etmelerinin trajik sonuçlara doğura bileceğine dikkat çekerek, olayı korkunç olarak niteledi.

Açık bir sokakta çocukların gözü önünde gerçekleşen saldırı hakkında ne düşünüyorsunuz? sorusuna:

"Bence bu tüm sınırların çok ötesine geçiyor. Herhangi bir sonuç olmadan açıkta ateş etmek korkunç" ifadeleri kullanan Anders Djurestad, daha fazla insanın yaralanmaması gerçekten büyük şans dedi.

Edinilen bilgilere göre, olayın gerçekleşmesinin arka planında suç çetelerinin hesaplaşması görülüyor.

Polis cinayetle ilgili iki kişiyi gözaltına aldı. Edinilen bilgilere göre zanlılar tutuklandı.

Oda savcısı Alexandra Bittner, polis soruşturması ve aynı zamanda Husby'deki yerel bilgilere bakıldığında cinayetle bağlantılı oldukları noktasında önemli verilerin olduğunun altını çizerek, cinayet zanlısı olarak yakalanan kişilerin polisce çabuk tespit edildiğini ifade etti.

Edinilen bilgiye göre tutuklananlardan biri 20'li yaşlarında. Ön soruşturmanın başkanı, soruşturmanın erken ve hassas bir aşamada olduğunu ve tutukluların hangi role sahip olduğu konusunda daha fazla bilgi vermek istemediğini söyledi.

Alexandra Bittner, "Olay yerinde çok sayıda insan vardı ve umarım polisle konuşmak ve belki de gördüklerini anlatmak isteyenler vardır" diyerek bu nedenle soruşturmanın doğru yapılmasına engel olacak her hangi bir ifade kullanmaktan kaçınmak gerektiğini vurguladı..

Husby'deki saldırıdan yedi saat sonra, aynı bölgeye yakın Hjulsta'da bir saldırı daha meydana geldi. Polise göre olaya çok az kişi tanık oldu.

Djurestad'a göre, gün boyunca polisin bölgelerde artan bir varlığı var ve birkaç hafta daha polis bu bölgelerde varlığını etkin şekilde sürdürecek.

Grup yöneticisi Martin Marmgren, Husby merkezinde olaya tanıklık eden, esnaf ve bölge sakinleri ile konuştuklarını belirtti.

Özetle, insanlar üzgün. Dışarıda çocuklar vardı ve saldırı bir okulun hemen yanında gerçekleşti. Bu nedenle, endişenin daha yüksek olduğu vurgulandı.

Bölge kaynaklarından edinilen bilgiye göre çete liderine yönelik saldırı üç farklı noktada yapıldı. İlk ve ikinci saldırıdan kaçmaya çalışan çete lideri, sonunda kurşunlardan kaçmayı başaramadı ve sokak ortasında infaz edildi.

Martin Marmgren, soruşturma ile ilgili bilgiler hakkında daha fazla yorum yapmak istemedi, ancak merkezde birçok yerde kurşun delikleri olduğuna dikkat çekti.

Saldırı hedefinde olan kişi dışında başka kimsenin kurşunların hedefi olmaması tamamen şans olarak nitelendirildi. Edinilen bilgiye göre, saldırı sırasında çok fazla insan vardı.

Çete liderinin öldürülmesi diğer çete tarafından havai fişekle kutlandı iddiası.

Dün saat 21'de birkaç kişi Sollentuna'daki Tureberg'deki patlamalarla ilgili olarak polisi aradı. Polis olay yerinde havai fişek atıldığını tespit etti.

Edinilen bilgiye göre Sollentuna'daki bir suç şebekesiyle çatışan çete liderinin Husby'de öldürülmesini "kutlamak" için havai fişek kutlaması yapıldığı yönünde bilgiler var.

Polis basın merkezinden Anna Westberg bir e-postada "Şu anda havai fişeklerin atıldığı olay hakkında daha fazla bilgim yok" ifadelerine yer verdi.

Daha fazla eylem için hazırlık

Polis, iki silahlı saldırıyı ayrı olaylar olarak araştırıyor, ancak iki silahlı saldırının birbiriyle bağlantısı olup olmadığı konusu henüz belli değilken, bu iki saldırı arasındaki bağlantılar araştırılıyor.

Anders Djurestad'a göre, polis dünkü iki silahlı saldırının iyi bir resmini elde etti.

Bir süredir bölge daha sakin. Olaylar neden tekrar hareketlendi? sorusu üzerine değerlendirmede bulunan Djurestad:

"Uyuşturucu ticaretinde bireyler ve birçok insan arasında sürekli bir çatışma vardır. Önlemek zordur. Ancak bu tür olayların yaşanmasını engelleyememek üzücü" ifadeleri kullandı.

Şimdi daha fazla eylem için bir endişe ve hazırlık var mı?

"Yapbozu bir araya getirmeniz gereken her yeni atışta, misilleme riski var mı?" sorusunu sormak gerekiyor diyen Anders Djurestad, bunun bir şiddet sarmalının başlangıcı olup olmadığını bilemiyoruz, ancak daha fazla eyleme hazırız ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi