Çalıştığı yaşlı bakım evinde enfekte olan hemşire basına konuştu.

Hemşire Sofia Berga yaşlı bakım evinde koronavirüse yakalandı ve durumu kötüye giden hemşire ve ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Hemşire tamemen düşmeden beni hastaneye götürmediler

Hastaneye kabul edilmeden önce ciddi solunum problemleri nedeniyle ambulans çağırdığını ancak ambulans personelinin kendisine hastanede tedavi edilmeye ihtiyacının olmadığını söyleyerek geri gittiğini belirten Sofia, sürecin çok zor olduğunu söyledi.

30 yaşındaki hemşire Sofia, Berga yaşlı bakım evinde çalışırken korona hastalığına yakalandı.

Sofia, bir ay önce Solna'daki yaşlı bakım evi Berga'da koruyucu ekipman eksikliği konusunda alarm verdi. Kendini enfeksiyondan korumak için, ev yapımı vizör kullanmak zorunda kaldı.

Hemşire Sofia, salgının olduğunu söylüyorlar ama tedbir alınmazsa daha kötü olacak. Sağlık hizmetlerinde çalışan herkes enfekte olduğunda ve artık kimse çalışamazsa bu nasıl olacak? diyerek sorumluların çalışanları yeterince korumamasına tepki gösterdi.

Salgının yaşlı bakım evinde yayılmasından birkaç gün sonra hastalanan hemşirenin Covid-19 test sonucu pozitif çıktı ve iyileşmesi bir ay kadar sürdü. Bazen kendini kısmen daha iyi hissetti, ama aynı zamanda gerçekten de kötüydü diyor.

Sonunda ambulansla alındı

Virüsün ilermesi üzerine, evden ambulansla alındı ​​ve Danderyd hastanesine kabul edildi.

Danderyd hastanesinde tedavi altına alınan hemşire, aşırı halsilik, baş ağrısı ve diğer belirtilerle ciddi şekilde acı çektiğini söyledi.

Sofia daha önce migren geçirmişti ama buna benzer hiç baş ağrısı yaşamadığını söylerken, doktorlar migren korona ile ciddi şekilde kötüleşebilir dedi.

Kağıt maske verdiler

Sofia, Berga yaşlı bakım evinde saat ücretiyle çalışan bir hemşireydi. 

Bulaşıcı enfeksiyon sakinler arasında yayılmaya başladığında, koruyucu ekipman talep etti. O ve meslektaşlarına kağıt maske verildi, ancak bu maskeler damla kontaminasyonuna karşı yardımcı olmadı.

Sofia, kendisinin tepki göstererek koruyucu ekipman talep etmeden önce meslektaşlarının herhangi bir koruyucu ekipmana erişimi yoktu.

"Birçoğu uygun ekipman istemeye cesaret edemedi" diyen Sofia, çalışanların işten çıkarılma endişesiyle ses etmediğini söyledi.

Berga yaşlı bakım evi sakinlerinin 27'sinin öldüğünü bildirdi. Sendika konseyi, İsveç Çalışma Ortamı Kurumuna koruyucu ekipman eksikliğini bildirdi. Buna rağmen, yaşlı bakım evi sahibi olan bakım grubunun CEO'su Sakarias Mårdh, Halk Sağlığı Kurumu'nun gereksinimlerini karşılayan koruyucu ekipman bulunduğunu iddia ediyor.

Sofia, söylenen şeyin gerçeklerden çok uzak olduğunu belirterek, asla öyle olmadığını söyledi.

Çok korkmuş

Berga'da virüs bulaştığından emin misin? sorusuna en son orada çalıştım ve ondan sonra hastalandım dedi.

İşveren farklı şekilde ne yapabilirdi?

"Hastaları daha önce izole edebilirlerdi, böylece özel personel hastalara bakabilirdi ve daha fazla personel test edilmiş olsaydı böyle bir sonuç olmazdı yorumunda bulundu.

Hastanede tedavi gördükten sonra taburcu olan hemşire hala halsizlik yaşıyorum tamamen atlatmış değilim diyerek, içinde bulunduğu savunmasız durum hakkında çok şey düşündüğünü belirtti. 

Karolinska hastanesinde korona hastalarına bakan hemşire Marielle hayatını kaybetmişti ve ölümünde şüphe olması üzerine polis soruşturma başlattı.

Sofia, korona olduğum doğrulandığında çok korktuğunu belirterek, bu hastalıktan "benim yaşımdaki insanlar öldü" diye düşündüm, bu gerçekten tehlikeli bir hastalık. Çocuklarım ve ailem var ve zaman zaman dehşete düştüm dedi.

Editör: İsveç Gündemi