Arlanda'ya inen yolculara her hangi bir kontrol, kısıtlama getirilmeden evlerine gönderilmesinin yankıları devam ederken, bazı yetkililer, inen yolcuların kendini izole etmesi gerektiği çağrısında bulunurken, bazıları da, enfeksiyonun daha fazla yayılmaması insanların kendi insiyatifindedir yorumu yaptı.

Stockholm Bölgesi basın sekreteri Hanna Fellenius, insanların kendilerini kontrol etmeleri ve tecrit etmeleri gerektiğini söyledi.

29 kişi Cumartesi günü İngiltere'den kalkan uçakla Stockholm'ün Arlanda kentine indi. İngiltere'den İsveç'e seyahat yasağı olduğu için gerçekten inmesine izin verilmemesi gereken bir plan.

Aynı zamanda hükümetin İngiltere ile İsveç arasındaki uçuşları askıya alma kararını da ihlal eden bir olay olarak kayıtlara geçen iniş, yeni mutasyona uğramış korona virüsünün yayılma riskini de beraberinde getiriyor.

Günün erken saatlerinde sınır polisi başkanı Patrik Engström, yaşanan olayla ilgili basının sorularını yanıtladı. "Bunun nasıl olabileceğini anlamıyoruz" diyen Engström, her şeyin bir yanlış anlamayla ilgili olduğunu söyledi.

Uçaktaki 29 kişinin test veya karantina gerekliliği olmadan İsveç'e girmesine izin verildi.

29 yolcunun hiçbiri Arlanda'ya indiklerinde karantina altına alınmadı. Gelecekte enfeksiyon takibini yönetmek de bölge yönetimine bağlıdır.

Yolcuların kendi sorumluluğu

Stockholm Bölgesi, bir coğrafi bölgeden girişi durdurma veya belirli bir bölgeden sağlık kontrolüne karar verme yetkilerinin olmadığını söylüyor.

Ne İsveç Halk Sağlığı Kurumu ne de Smittskydd Stockholm, inen 29 yolcu ile iletişim kurmuyor. Stockholm Bölgesi basın sekreteri Hanna Fellenius, sorumluluğun yolculara ait olduğunu söylüyor.

1177.se  gösterge niteliğinde bilgiler içerir. Stockholm Bölgesi basın sekreteri Hanna Fellenius, kendilerini izole edip hemen test etmeleri ve eve geldikten 5 gün sonra kendilerini tekrar test etmeleri gerektiğini söylüyor. Ancak buna dair bir takip yok.

Bu insanlar karantinaya alınacaklarını biliyor mu yoksa onları bilgilendiriyor musunuz?

Hanna Fellenius, bu durumun İsveç Halk Sağlığı Kurumu tarafından verilen tavsiyeleri kapsamında olduğunu belirtiyor.

Enfeksiyon kontrolü Stockholm bu 29 yolcuyla iletişim kurdu mu?

"Hayır, Smittskydd Stockholm bunu yapmadı çünkü Birleşik Krallık'ta bulunan herkesi yönergelere uymaya çağırıyorlar" denildi.

FHM: İnmemeliydi

Olaya hem İsveç Halk Sağlığı Dairesi hem de Stockholm Bölgesi enfeksiyon kontrolü dahil edildi.

Halk Sağlığı Kurumu basın sekreteri Sabina Bossi, ilk yanlışın uçağın inmesi olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

"Kendilerini test etmeleri, evde kalmaları ve yakın temastan kaçınmaları gerekir" dedi.

Mikael Damberg bugün olay hakkında yorum yapmak istemiyor, basın sekreteri bunun resmi bir karar olduğunu ve düzenlemelerin hala geçerli olduğunu açıkladı.

Editör: İsveç Gündemi