British Airways'in yasağa rağmen bugün Arlanda'ya inmesi hayal kırıklığına neden oldu.

Uçaktaki 29 kişi, test veya karantina gerekliliği olmaksızın İsveç'e kabul edildi.

Sınır polisi başkanı Patrik Engström "Bunun nasıl olabileceğini anlamıyoruz" dedi.

Bu sabah, 10.30'da British Airways'ın bir yolcu uçağı Arlanda'ya indi. Hükümetin İngiltere ile İsveç arasındaki uçuşları askıya alma kararını ihlal eden bu iniş, Arlanda'ya gerçkeleşti. İsveçli bazı yetkililer mutasyon virüsü nedeniyle alınnan kararın sözde mutasyonu engellemek için alındığını ancak buna rağmen uçağın inmesine anlam veremediklerini belirtti.

"Görünüşe göre bir yanlış anlaşılma var. Bu, mutlak olan uçuş yasağına aykırıdır." diyen İsveç Taşımacılık Ajansı basın müdürü Mikael Andersson, şu anda ülkeler arasında havada yolcu trafiği olmaması gerektiğini belirtti.

"British Airways ile ve aynı zamanda İngiliz Sivil Havacılık İdaresi ile temasa geçtik. Bu uçuş İsveç kurallarını ihlal etti" dedi.

Londra'dan kalkan yolcu uçağında toplam 33 yolcu vardı. Bunlardan 29'u İsveç vatandaşı ve dördü transit geçiş ile Finlandiya'ya sehayat eden Finli vatandaşlardı.

Uçak indiğinde, sınır polisi olanları bilgilendirmek için enfeksiyon kontrol doktoruyla temasa geçti.

"İsveç vatandaşlarının İsveç'e seyahat etmek için koşulsuz bir hakkı vardır ve buna izin verilmiştir." diyen Sınır polisi başkanı Patrik Engström, bunun nasıl olabileceğini anlamıyoruz, Altyapı Bakanlığı'nın yanı sıra Halk Sağlığı Kurumu ve İsveç Ulaştırma Dairesi ile temas halindeyiz dedi.

Yeni gelen İsveçliler için karantina uygulanmadı.

Enfeksiyon kontrol doktoru, hasta olduklarından şüphelenmek için bir neden varsa, onları karantinaya almaya karar verebilirdi. Ancak var olmadığına hükmedildi, herkes gibi bu insanların da kendilerini hasta hissederlerse evde kalmaya teşvik edilmelerinden ve test yaptırılmalarından başka bir önlem yoktu dedi.

Stockholm Bölgesi'ne uçaktaki yolcular sorulduğunda, basın iletişimcisi e-posta yoluyla cevap verdi: 

"Enfeksiyon kontrolü Stockholm'ün bir coğrafi bölgeden girişi durdurma veya belirli bir bölgeden sağlık kontrolüne karar verme yetkisi yok" denildi.

Finlandiya vatandaşlarının transit geçişine izin verildi: "Giriş yasağı kapsamındadır, ancak sorumlu karar verici, esas olarak küçük çocuklar dahil olduğu için yine de seyahat etmelerine izin verdi dedi.

İsveç Taşımacılık Ajansı'ndan Mikael Andersson'a göre, hükümetin kararlaştırdığı geçici düzenlemeler birbirine karışmış görünüyor. Biri, ülkeler arasındaki uçuş yasağıyla ilgili. İkincisi, İsveç vatandaşları dışında Birleşik Krallık ve Danimarka'dan İsveç'e seyahat yasağıyla ilgilidir.

Andersson, "Talimatlarımız yanlış anlaşılmış olmalı. İsveç vatandaşları İsveç'e seyahat edebilir, ancak Birleşik Krallık'tan uçuşlarla seyahat edemez" dedi.

İsveç Taşımacılık Ajansı şimdi talimatlarını açıkladı ve "havayolları için neyin geçerli olduğunun farkında olmasını sağladı".

Virüsün daha bulaşıcı bir varyanta dönüştüğü tespit edildikten sonra, birçok ülke İngiltere'den uçuşları durdurmaya karar verdi. Mutasyona uğramış korona enfeksiyonu yine de ülke sınırlarının ötesine yayıldı. Diğerlerinin yanı sıra Fransa, İspanya ve Japonya'da izole vakalar bulundu.

Günün erken saatlerinde, İsveç Halk Sağlığı Dairesi enfeksiyonun İsveç'e de girdiğini duyurdu . Sörmland'da Noel'i kutlamak için İngiltere'den seyahat eden bir kişi, yeni ve daha bulaşıcı virüsle hasta bulundu.

Editör: İsveç Gündemi