Geçtiğimiz yıl içerisinde Tesla ile bir çalışanı arasında basına yansıyan gelişmeler üzerinden gündeme gelen casusluk davası, uzun süre merakla takip edildi. 

Aralık ayı içerisinde sonuçlanan davada, çalışan aleyhine yüklü bir tazminatla sonuçlanan sürecin bir benzeriyle bu kez Volvo ve Scania karşı karşıya. Reuters tarafından servis edilen detaylarda 47 yaşındaki sanık, grubun İsveç’te yer alan merkezinden nitelikli bilgi kaçırmayla suçlanıyor. Büyük yankı uyandıran bu gelişme içerisinde kaçırılan bu bilgilerin Rus bir diplomata verildiği iddiaları da en az gelişme kadar dikkat çekiyor.

Sanık, Volvo ve Scania için danışmanlık hizmeti veriyordu

İsveç Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada kapsamında masada görünen parçalarsa ilgi çekici. Savcılık tarafından paylaşılan bilgilerde, yasadışı yollardan edinilen bilgilerin satıldığı ve bunun ülkenin güvenliğini riske atacak boyutlara ulaştığı vurgusu yapılıyor. Kimliği açıklanmayan kişininse İsveçli olduğu ve şirketlere danışmanlık hizmeti verdiği de gelen bilgiler arasında. Sızdırılan bilgilerin edinilme şeklinin, harici bellek üzerinden doğrudan şirket bilgisayarlarından olması da iddia makamının elindeki kanıtlardan. Sözü geçen Rus diplomattan para alırken yakalanan kişinin Scania’da danışman olarak görev aldığı marka tarafından onaylanmış durumda. Volvo ise şimdilik süreçle ilgili herhangi bir açıklama yapmış değil. Ülkenin de gündemine oturan olay sonrasında 47 yaşındaki sanık için 6 yıla kadar hapis cezası yolu da görünüyor.

Editör: İsveç Gündemi