Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, son bir günde 99 yeni vaka tespit edilirken, iki kişininde hayatını kaybettiği bildirildi.

Ülke genelinde şuana kadarki toplam vaka 79 bin 395 olurken, can kaybı 5 bin 702 oldu.

Avrupa'da yaz dönemiyle birlikte ekonomik açılımlar sonucu, turistik hareketlerle vaka sayısında artış gözlenirken, İsveç Temmuz ayında, önceki aylara göre en düşük vaka ve can kayıpları rakamlara doğru geriledi.

Covid-19 bağlantılı hastanelerde tedavi gören toplam hasta sayısı 2 bin 506 olarak açıklanırken, ülke genelinde solunum cihazına bağlı entübe hasta sayısı 46'ya kadar geriledi.

Küresel ölçekte vakaların artmaya devam etmesi ile ilgili endişeler devam ederken, bir diğer endişe verici unsur ise Avrupa'daki bazı ülkelerde yaşanan vaka artışları olarak öne çıkıyor.

Almanya, Belçika ve İspanya başta olmak üzere, bazı ülkelerde son haftalarda yeni vaka sayısında artış görülüyor. Artışın yaşandığı ülkelerde yeni tedbirler alınmaya başlanırken, ikinci dalga olarak değerlendiriliyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, yaşanan vakaların ikinci dalga olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu, bu artışın ikinci dalgadan çok, daha önce alınan kısıtlamalarla vakaların düştüğü dolayısıyla düşüşün doğal bir düşüş olmaması nedeniyle artışında ikinci dalga olarak görülmemesi gerektiğini savundu.

Tegnell'in tezi doğrulanıyor mu?

Salgının başlamasından bu yana öneriler ve bilgilendirmeler dışında sert önlemler almayan İsveç'in uzun vadede pandemide toplum olarak daha dayanaklı olacağı tezi üzerinde duran Tegnell, sürü bağışıklığı modelini uygulayan tek ülke olarak öne çıkıyor.

Başlangıçta İngiltere'nin uygulamaya çalıştığı, ancak daha sonra vaz geçerek sert önlemler almak zorunda kaldığı stratejiyi devam ettiren İsveç, toplum olarak bağışıklık kazanma noktasında en avantajlı ülke olarak görülüyor.

Karantina ve kısıtlamalar sonucunda vakaları düşüren ancak açılmayla birlikte vakaların tekrar yükselen ülkeler, yeni tedbirler almaya çalışırken, İsveç'in bu konuda yeni bir tedbir almasına gerek olmadığı düşünülüyor.

Tegnell, İsveç'te ikinci bir dalga olma olasılığını görmüyoruz ifadeleri ve Stockholm'de tahminlere göre, toplumun yüzde 40 oranında bağışıklık kazandığı görüsü bu konuda İsveç'in daha avantajlı olma ihmalini güçlendiriyor.

Eylül ve Ekim aylarında virüsün çok daha güçlü bir şekilde toplumlarda etki yapması beklenirken, İsveç'te nasıl bir durumun yaşanacağı merak edilen konular arasında.

Editör: İsveç Gündemi