Dünya genelindeki vaka sayılarında son günlerdeki artış endişe yaratırken, Anders Tegnell, karanlık tablo ile ilgili yorumda bulundu.

Yapılan yeni araştırmalara göre, 74 ülkede vaka sayılarında artış gözleniyor.

Tegnell, konuya dair yaptığı açıklamada, "Beklediğimizden çok daha erken bir artış görüyoruz" diyerek, bu tablonun sonbahar ve kış döneminde daha da karamsar olabileceğini vurguladı.

Dünyanın çeşitli yerlerinden koronavirüsün artmaya başlaması ile ilgili endişe verici raporlar geliyor. Salgının başladığından bu yana vaka sayısı neredeyse 19 milyonu buldu ve şuana kadar 700 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Günce salgının durumuna bakıldığında virüsün en etkili olduğu Kuzey ve Güney Amerika, Hindistan ve Orta Doğu'nun bazı bölgeleri olarak görülüyor.

Tegnell, vakaların tekrar artmaya başlaması konusunda, sonbaharda bir beklentileri olduğunu ancak bunun beklenenden daha erken olmaya başladığını belirterek, genel görüntünün endişe vericeğini vurguladı.

Avrupa'da bile artan vakalar nedeniyle karanlık bir tablo olduğuna işaret eden epidemiyolog, Fransız Hükümeti Bilim Konseyi geçtiğimiz günlerde kontrol edilemeyen bir duruma yaklaştığını duyurdu. Şimdiye kadar enfeksiyonu engellemede başarılı olan Almanya'da da şu anda enfeksiyon oranlarının hızla arttığı görülüyor. Alman tıp kurumunun başındaki yetkili The Guardian'a yaptığı açıklamada ikinci bir dalganın şimdiden başladığını söyledi.

"Bir ultra maraton"

Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde küresel sağlık profesörü olan Alexandra Phelan, gelişme hakkında yaptığı yorumda: 

"Salgının bir maraton olduğunu söyledik, bir hız koşusu değil" ifadeleri kullandı ve The Guardian'a verdiği demeçte, bunun daha çok bir ultramaraton olduğu artık açık yorumunda bulundu.

Olumsuz gelişme eğiliminin üstesinden gelmek için, birçok Avrupa ülkesi sosyal mesafe ve koruyucu önlemler için daha katı kurallar getiriyor. Belçika, açık alanlarda bile aynı evin içinde yaşayanlar dışında olan en fazla 5 kişinin bir araya gelebileceği kısıtlaması getirdi. Fransa birçok şehirde sosyal mesafe ve önlemler konusunda önemli uyarılarda bulundu.

İsveç'te yeni önlem yok

Epidemiyolog Anders Tegnell, İsveç'te yeni bir önlem almaya gerek olmadığını belirterek, İsveçliler için bir kısıtlamaya gerek olmadığını vurguladı.

İsveç'te yeni vaka ve can kayıplarının oldukça düştüğünün altını çizen Tegnell, genel olarak iyiye gidildiğini ve İsveçliler için yeni bir önlemin söz konusu olmadığını belirtti.

Tegnell ayrıca maske koruması hakkındaki farklı görüşler olduğunu belirterek, maske zorunluğu olan ülkelere bakıldığında vaka sayılarının daha fazla olduğunu belirterek, maskenin enfeksiyonu yayma endişesi de bulunuyor yaklaşımını yineledi. 

Maske konusunda İsveç'in Avrupa'daki örnekleri takip edilmesini öneren Karolinska Institutet tarafından yapılan çalışma hakkında değerlendirme de bulunan Tegnell, "Bu rapor, önceki çalışmalarla aynı şeyi söylüyor, maske korumasının damlacıkların bir dereceye kadar geçmesini engelleyebileceğini gösteriyor. Ancak enfeksiyonun toplumda yayılması üzerinde karşılık gelen bir etkiye sahip olmadığını görüyoruz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi