Bugünkü basın bilgilendirme toplantısında Tegnell: Yavaş ama emin adımlarla artış olduğunu belirterek, salgının yanlış yöne gitmeye başladığını vurguladı.

Hem Stefan Löfven hem de Anders Tegnell, korona krizinin henüz sona ermediğini söyledi.

Ancak hükümet herhangi bir yeni kısıtlama getirmek için yeterli neden olduğunu düşünmüyor.

Löfven, düzenlediği basın toplantısında: "Kriz bitmedi, bitmekten de çok uzak. Şu anda yaptığımız fedakarlıktan sonra keyif alacağız, yanlış yaptığımızda ise daha sonra acı çekeceğiz" ifadeleri kullandı.

Başbakan Stefan Löfven, gerekirse yeni kısıtlamalar getirmekten bir saniye bile çekinmeyeceğini söyledi. Ancak şu anda hükümet tarafından her hangi bir kısıtlama planı görünmüyor.

Löfven basın toplantısında, salgında kurtulmanın yolu kısıtlamalar değil vurgusu yaparak, enfeksiyonun evlere kapanarak bitirilmesi mümkün görünmediğine işaret etti.

Yeni kısıtlamaların olabileceğine dair bir beyan bulunmazken, keskin bir artış olmadığına dikkat çekildi.

Stefan Löfven, enfeksiyonun yayılmasını her zaman takip ettiğini ve ne kadar sürdürülebilir olduğunu görüyoruz yorumunda bulundu.

"Kalabalık ev partilerine gitmeyin"

Aynı zamanda İsveç halkını yetkililerin tavsiyeleri üzerinde düşünmeye devam etmeye davet eden Löfven, İsveçlilerin kalabalık ortamlardan kaçınması gerektiğini söyledi.

"İşveren olanlar: çalışanların uzaktan çalışması için fırsatlar yaratmaya çalışıyor. Çalışanlar: Yapabiliyorsanız evden çalışın. Ellerinizi sık sık yıkayın ve hijyene dikkat edin. Kamuya açık ortamlarda olduğunuzda mesafenizi koruyun. Kendine çok yakın olduğunu hissettiğin kişileri uyarın. Görüştüğünüzde arkadaşlarınıza sarılmayın. Sıkışık ev partilerine hayır deyin. Özellikle sıkışık ev partileri düzenlemeyin. Fırsatınız varsa toplu taşıma araçlarından kaçının" dedi.

Stefan Löfven, Ne kadar üzücü olursa olsun, İsveç halkına verdiğimiz mesaj, sabırlı olmanız gerekiyor dedi.

Rahatsız edici gelişme

Basın toplantısına Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren ve Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson da katıldı. 

Her ikisi de Avrupa'da ve aynı zamanda İsveç metropol bölgelerinde artan enfeksiyona dikkat çekti Hallengren gelişmeler endişe verici yorumunda bulundu.

Hallengren, "İnsanlar rahatlamaya başladı ve tavsiyeleri o kadar ciddiye almıyorlar. Stockholm gibi metropol alanlarda bölgesel olarak enfeksiyonun daha yüksek yayıldığını görüyoruz" diyerek aynı zamanda ülkenin birkaç yerinde yerel olarak vakalar olduğunu da söyledi.

Tegnell gelişmelerden endileşi

İsveç Halk Sağlığı Dairesi, eyalet epidemiyoloğu olan Anders Tegnell, İsveç'teki mevcut enfeksiyon durumu hakkında da endişeli.

Tegnell, İsveç'te bile maalesef az da olsa bir yükseliş yaşıyoruz. Yavaş ama emin adımlarla durumun yanlış yönde ilerlediğini görüyoruz ifadeleri kullanarak, bu artışlarla ilgili daha önceden hatırlatma yaptıklarını ve bunun beklenen bir artış olduğunun altını çizdi. İşverenlerin mümkünse çalışanlarını evden çalışmaya teşvik etmeleri konusunda da çağrıda bulundu. Ne kadar çok dışarıda ve temasta olunursa o kadar enfeksiyon riski artıyor yorumunda bulundu.

Kalabalıkta kurtuluş yok

İzleyici kısıtlamalarının hafifletilmesi, diğerlerinin yanı sıra kültür ve spor dünyasında pek çok kişinin beklediği gibi bir sorun olmuştur. Bu sonbaharın başlarında, İsveç Halk Sağlığı Kurumu oturan izleyiciler için mesafenin iki yerine bir metre ile sınırlandırılabileceğini ve maksimum 500 kişilik hayali bir tavan önermişti.

Ancak basın toplantısında bununla ilgili bir bilgi gelmedi, ancak hükümet bu konuda bilgi vermek için beklediklerini açıkladı.

Sosyal işler bakanı Lena Hallengren: Maçların 500 kişilik taraftarla oynatılması ile ilgili kısıtlamanın devam etmesi, şu anda gördüğümüz şey enfeksiyondaki artıştan kaynaklanıyor. İsveç Halk Sağlığı Dairesinden aldığımız bilgi yanıtının enfeksiyonun yayılma düzeyinin düşük olması koşuluyla olduğunu söyledi.

Editör: İsveç Gündemi