Karolinska Enstitüsü enfeksiyon önleme profesörü Jan Albert, koronavirüsle ilgili uyarılarda bulundu.

Muhtemelen İsveçlilerin çoğu er ya da geç koronavirüse yakalanacaktır diyen Albert, dikkatsizlik sonucu çoğu insanın koronavirüse yakalanmak için çabaladığını düşündünüz mü hiç? diyerek, tedbirsiz davrananların diğer insanların hayatını riske attığını söyledi.

Koronavirüse karşı ne bir bağışıklık kazanma süreci ne de bir aşısı henüz bulunmuyor. Bu yepyeni bir virüstür. Bu nedenle, uzmanlar İsveçlilerin yaklaşık yüzde 70'ine koronavirüs bulaşmasını bekliyor yorumunda bulundu.

Öyleyse neden şimdi ondan uzak durmaya çalışmıyorsunuz? Nüfusun çoğunluğu için tehlikeli görülmediğinden mi? Yakalandıktan sonra bağışıklık kazanacağınızı düşündüğünüz için mi? Sosyal medyada şu anda kaç İsveçli koronavirüse yakalandığı tartışılıyor, diyerek asıl tartışılması gerekenin nasıl korunduğumuz olması lazım ifadeleri kullanarak toplumun dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Karolinska Enstitüsü enfeksiyon önleme profesörü Jan Albert, toplumun koronavirüsle ilgili yaklaşımını eleştirerek, rahatlık gerçekten kötü bir fikir dedi.

Virüsün gençlerde çok ağır olmaması nedeniyle yeterli bilimsel gerçek olmadığını belirten Albert, panik yapmadan tedbirli olmanın önemli olduğuna vurgu yaptı. Şuanda ne kadar çok kişi virüse yakalanırsa yaygınlaşma hızı o oranda artar ve bu kontrol etme, izolasyon ve karantinada ki durumları da zorlaştırır. Risk grubunda olan insanlara karşı herkesin sorumluluk sahibi olması gerektiğini ifade eden profesör gençlerin bu süreçte daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

İsveç'te durdurulamayan yerleşik bir korona yayılımı var. Sağlık sistemi durumu ağır olanlarla ilgilenebilmesi için enfeksiyonun yayılmasını yavaşlatmaya yönelik her türlü çabayı gösteriyor.

Artık virüse yakalanmak, uzmanların, Halk Sağlığı Kurumunun ve hükümetin çıkardığı tüm tavsiyele karşı çıkanlar var.

Jan Albert, tavsiyelere uymamak çok saçma, kendinizle beraber başka hayatları da riske atıyorsunuz yorumunda bulundu.

Bilgi güncelllemesi önemli

Artık tüm İsveçlilerin sorumluluk almasının önemli olduğunu belirten Albert, "önlem almak çok basit" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu'nun önerilerini izlemelisiniz ve bunlar şimdi yavaş yavaş genişletilecektir. Yaşlılarla ve risk altındaki gruplarla dayanışma konusundaki uyarıları dinleyin, gelen tavsiye ve talimatları takip edin dedi.

Mevcut öneriler:

- En ufak bir hastalık belirtisi olduğunda evde kalın

- Yapabiliyorsanız evden çalışın

- Başkalarıyla, özellikle yaşlılar ile yakın temastan kaçının

- El hijyenine dikkat edin

Jan Albert, her gün daha fazla öneri ve eylem gelebilir, bu yüzden sürekli bilgileri güncel takip etmek önemlidir dedi.

Editör: İsveç Gündemi