Başkent Stockholm'de, 3 gün süren ve İsveç Uygur Maarip Derneğiyle Dünya Uygur Kongresi ev sahipliğinde düzenlenen konferansa Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Organizasyonu ( UNPO) ve Demokrasi için Ulusal Vakfı (NED) da destek verdi.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'in açılış konuşmasını yaptığı konferansa, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Üyesi Ryan Barry, UNPO Proje Sorumlusu Peter Irwin, Uluslararası Af Örgütü İsveç Lobicilik Koordinatörü Maja Aberg, Londra Middlesex Üniversitesi Dekanı Profesör Joshua Castellino, Akademisyen Aktivist Pemma Fox, Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dolkun İsa, Uygur Kongresi Kuzey Amerika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ömer Kanat, İsveç Uygur Maarip Derneği Başkanı Abdulla Kokyar, Uygur Amerikan İnsan Hakları Derneği Başkanı Nuri Turkel ve Uygurlu gençler katıldı.

- Doğu Türkistan davasını dünyaya anlatmak

Seminerin amacını AA muhabirine değerlendiren Uygur Kongresi Kuzey Amerika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ömer Kanat, dünyanın dört bir yanında yaşayan Uygur gençlerinin insan hakları çerçevesinde Uygur Türkleri'nin haklarını savunabilmeleri sağlamak olduğunu söyledi.
Kanat, ''Gençlerin yaşadıkları ülkelerde Doğu Türkistan'ın haklı davasını siyasilere, hükümete, muhalefet partilerine insan hakları kuruluşlarına ve halka anlatmaları için onları bu seminerlerde eğitiyoruz'' diye konuştu.

- Onüçüncü seminer

İsveç Uygur Maarip Derneği Sözcüsü Ahmet Tursun'da, Uygur gençlerinin dünyada daha iyi lobicilik yapabilmesi için 2007'den beri düzenli şekilde seminer yaptıklarını hatırlatarak, ''Bizim ev sahipliğinde Stockholm'de yaptığımız bu onüçüncü seminerimiz. Uluslararası kuruluşların destek verdiği bu seminerleri, Avrupa'nın değişik kentlerinde yapıyoruz. Daha önce Almanya, Belçika, Hollanda, ABD'de gibi ülkelerde yapıldı. Amaç, Uygurlu gençleri insan haklarına ve demokrasiye bağlı kalarak, Doğu Türkistan davasını her ortamda anlatmaları''sözlerine yerverdi.

Semineri İsveç Uygur Maarip Derneği Genel Sekreteri Nijat Turghun yönetti.




Editör: İsveç Gündemi