Soğuk havaya rağmen 100 kişi protesto gösterisine katıldı.  Tayland'ın 300 Uygur Türkünün Çin’e iade edilmesi için çalışmalar başlatıldığına dair  haberlere tepki gösteren İsveç Maarip Derneği Başkan yardımcısı Nijat Turkistan Turghun ve Genel Sekreteri Abdullah, Tayland Büyükelçiliğinin önünde bir konuşma gerçekleştirdi. 


Turghun konuşmasında, '' “Geçtiğimiz Mart ayında Tayland'da dağlık bir bölge de saklanırken güvenlik güçlerince bulunan 300 kadar Uygur Türk'ü gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan grubun kendisini Türk olarak tanıtması neticesinde Türk makamları da devreye girmiş ancak Çin devleti de Tayland'a sığınan bu insanların kendi vatandaşı olduğunu ve kendisine iade edilmesini talep etmiştir.

9 aydır iki ayrı bölgede tutulan Uygurların akıbetleri hakkında uzun bir belirsizliğin ardından Tayland'da askeri bir darbenin vuku bulması neticesinde değişen yönetim sonrası bu soydaşlarımızın Çin'e iade edilmeleri yönünde çeşitli açıklamalarda kamuoyunda dillendirilmeye başlanmıştır. Soydaşlarımızın yakalandıkları günden bu güne kadar Türkiye'ye sığınmak istediklerini açıkça belirtmiş ve Türkiye gerek Tayland'da bulunan büyükelçiliği kanalıyla gerekse de Dışişleri kanalıyla soydaşlarımızı Türkiye'ye getirmek için çeşitli girişimlerde
bulunmuştur. Ancak değişen Tayland hükümetinin Çin ile yakın temas halinde olması dolayısıyla bu girişimler ne yazık ki sekteye uğramış ve başarıya ulaşamamıştır.

 Bu insanların başlarına gelecek felaketten Tayland yönetimi  sorumlu olur. Tarihin derin hafızasında ve insanlığın vicdanında bu suçla anılacak olmak ne büyük bir talihsizliktir. Bu yanlıştan dönmenizi istiyor sizin topraklarınıza sadece huzur ve güven için sığınan soydaşlarımıza insanlığın gereğince muamele ederek bu insanların taleplerine dikkat etmenizi istiyoruz.                                                                             

Dünya'nın etkin ve yetkin tüm kurum, kuruluş ve ülkelerine de sesleniyoruz. Gözleriniz önünde cereyan eden insan ticaretine dur demeniz gerekmektedir. Öğündüğünüz insan hak ve onuru ayaklar altına alınırken yarın bir gün çıkıp haktan ve hukuktan bahsetmeniz yalnız ve yalnız bir garabet, bir aymazlık ve ikiyüzlülükten başka bir şey olmayacaktır'' şeklinde konuştu.

 İsveç Uygur Maarip Derneği Başkanı Ahmed Tursun'da, Tayland Büyükelçiliğinin posta kutusuna ingilizce hazırladıkları mektup bıraktı. Mektupda,  300 Uygur Türk'ünü serbest bırakılmasını talep edildi.
ATİLA ALTUNTAŞ/İSVEÇ GÜNDEMİ








Editör: İsveç Gündemi