Ellerinde Doğu Türkistan ve Türk bayrakları bulunan grup, ikindi saatlerinde Stockholm Tayland Krallığı önüne geldi. Doğu Türkistanlı Uygur Türklerini Çine teslim etmesine tepki gösteren grup, sloganlar atarak Tayland yönetimini protesto etti. 
Protesto gösterisine İsveç Takva Derneği ve İsveç Uygur Komitesi'de destek verdi. İsveç Takva Derneği Başkanı Tuncay Kaplan'da bir konuşma yaparak, Tayland'ı tutumundan dolayı eleştirdi.

Protestoyu organize eden İsveç Uygur Maarip Derneği Başkanı Ahmet Tursun, İsvecgundemine yaptığı açıklamada: aralarında 6 aylık bebeklerin, 70 yaşında dedelerin, nenelerin bulunduğu 360 Uygur Türkü’nün, 13 Mart 2014 tarihinde Çin zulmünden kaçarak Türkiye’ye doğru yola çıktığını, Malezya üzerinden Türkiye’ye gelmeyi planladıklarını, ama bunun gerçekleşemediğini belirtti.  Tursun, Uygur Türkleri’nin Tayland’da sınır ihlali yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını ve tutuklandığını vurguladı.


''Bu insanlar, turistik bir gezi için kendi vatanlarından ayrılmadılar'' diyen Tursun, ''Dinleri, insanca yaşama hakları ellerinden alındığı için anavatanlarını terk etmek zorunda kaldılar. Tayland'dan gelen son haberlerle adeta yıkıldık. Kimliği tespit edilen Uygur Türklerinin Çin'e iade edilmesinin ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz. Çin'e teslim edilen bu insanlar, kesinlikle idam edileceklerdir, yani göz göre bu kardeşlerimiz ölüme gönderildi" dedi.

Tursun, Çin'e teslim edilen Uygur Türklerinin geleceğinden son derece endişe duyduklarını belirterek, Birleşmiş Milletleri, Avrupa Birliğini ve bir çok uluslararası sivil toplum örgütünü göreve çağırdı.

كىنىشكە:





Editör: İsveç Gündemi