Gelecekte, covid-19 test sonuçları pozitif çıkan biriyle aynı ortamda yaşayan hane halkı ile ilgili yeni uygulamaya geçilecek. Evdeki diğer kişilerde hiç bir semptom olmasa bile veya covid-19 testi negatif bile çıksa evde kalmaları talimatı verilecek.

Kurallar, okul öncesi eğitim alan küçük çocuklar, anaokullarındaki öğrenciler, ilkokullar ve ilgili okul formları ile lise özel okulu haricinde geçerli olacak. Bu gruplar dışında aynı evde yaşayan herkes bir hafta boyunca evde karantinaya tabi tutulacak. Kural daha önce covid-19 teşhisi konmuş olanları da kapsamıyor.

Bu uygulama ile evde kalıp işine gidemeyen ve evden çalışmayan herkes, İsveç Sosyal Sigorta Kurumu'ndan covid-19 taşıyan kişinin aldığı ekonomik desteği alacak.

Yeni kural 5 Ekim Pazartesi'den itibaren geçerli olacak. Yeni uygulama 5 ekim öncesinde covid-19 teşhisi konmuş biriyle yaşayanları kapsamayacak. Bir enfeksiyon takipçisi, kuralların kapsamına giren herkesle iletişime geçecek ve neyin geçerli olduğuna dair bilgi verilecek. Bu konuda kendi kendinize sağlık hizmetleri ile iletişime geçmemelisiniz denildi.

"Bu bize enfeksiyonun yayılmasını engelleyebilmemiz için başka bir araç sağlar" diyen Enfeksiyon kontrol doktoru Anna Gillman, zaten kapsamlı bir enfeksiyon izleme çalışması sürecindeyiz ve bu nedenle bunu hemen başlatıyoruz ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi