Hükümetten şimdiye kadar talebe sıcak  bakıldığı belirtilirken, muhalefetin savunma politikacıları arasında bürokrasinin çok uzun süreceği yönünde bir endişe var.

Savunma komitesindeki bir politikacı, daha hazırlıklarımızı bitirmeden savaşın bitme riskini taşıdığını söyledi.

Saab tarafından geliştirilen silah sistemi İsveç Silahlı Kuvvetleri Robot 57 olarak adlandırılıyor. Ancak yurt dışında NLAW adıyla biliniyor.

Bir atışla bir tankı yok edebilen, elde tutulan, hafif bir anti-tank robotu olarak geliştirilmiş bir silah.

Aftonbladet'in çeşitli kaynaklara dayandırdığı habere göre, NLAW, Ukrayna'nın İsveç makamlarına Rus işgalini durdurmak için yardım istediklerini bildirdiği savunma silahlarından biri.

İsveçli bir savunma politikacısı Aftonbladet'e, sistemin son günlerde başarıyla kullanıldığını ve şimdiye kadar Büyük Britanya tarafından Ukrayna'ya çok sayıda ihraç edildiğini söylüyor.

Aftonbladet'in kaynaklarına göre robot, Ukrayna büyükelçisinin birleşik savunma ve dışişleri komitesi ile Perşembe sabahı yaptığı toplantıda okuduğu birkaç savunma silahı listesindeydi.

Bahsedilen diğer silah türleri, anti-personel mayınları ve anti-balistik silahları içeriyordu.

"Rusya dün gece ülkemi işgal etti. İstila, Ukrayna genelinde altyapımızı hedef alan büyük topçu saldırılarıyla başladı" diyen Ukrayna Büyükelçisi Andrii Plakhotniuk bu sabah parlamentoda gazetecilere verdiği demeçte, ordumuz ve sivil toplumumuz şimdi karşılık vermek için her şeyi yapıyor ifadeleri kullandı.

İsveçli politikacılarla yaptığı görüşmede büyükelçinin ülkesine yardım çağrısında bulunduğu ancak gazetecilerle görüştüğünde İsveç'in silah ihracatına detaylı bir şekilde girmek istemediği belirtildi.

Andrii Plakhotniuk, savunma silahları başta olmak üzere "Askeri desteğin yanı sıra mali ve insani destek konusunda da dostane ilişkilerimiz olan tüm ülkelere çağrıda bulunduk ettik" dedi.

Aftonbladet'in kaynaklarına göre, toplantı sırasında Dışişleri Bakanlığı Kabine Sekreteri Robert Rydberg, savaşta olan Ukrayna'ya silah ihracatının zorluklarını vurguladı.

Başbakan Magdalena Andersson günün ilerleyen saatlerinde Riksdag'ın kürsüsünden yaptığı açıklamada, silahlı bir savaşta olan bir ülkeye mühimmat göndermenin İsveç'in geçmişine ve savaşta taraf olma duruşuna aykırı bir uygulama olacağını söyledi.

Hazırlıklar devam ediyor

Ancak İsveç ihracat mevzuatına göre, istisnai durumlarda, güvenlik politikası gerekçeleri varsa, savaşan ülkelere silah ihracatına izin verilebilir.

M lideri Ulf Kristersson Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin "durumunu yeniden gözden geçirmesi" ve Ukrayna'ya savunma silahlarının ihracatını onaylaması gerektiğini söyledi.

Ulf Kristersson, Aftonbladet'e, "Ukrayna'dan açık bir istek ve talep var, nereden bu yardımı istiyorlar ve bizim nelere yardımcı olabileceğimiz konusunda yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Aftonbladet'in verdiği bilgiye göre, silah ihracatını yürüten birkaç İsveç makamında bir hazırlık yapılıyor ve Ukrayna'ya kapsamlı bir yanıt hazırlanıyor. 

Ancak Savunma Komitesi'nde İsveç'ten yanıt geldiğinde artık çok geç olduğu yönünde bir endişe var.

Ukraynaya silah desteğine Ilımlılar, Hıristiyan Demokratlar, İsveç Demokratları, Liberaller ve Merkez Parti'nin sıcak baktığı söyleniyor.

Editör: İsveç Gündemi