Uçaklarda cam kenarındaki koltukların manzara avantajı, koridor tarafı- nın kolay çıkış sağlama olanağı var. Ortadaki koltuklarda oturanlarınsa iki yolcu tarafından sıkıştırılmaktan öte hiçbir cazip yanı bulunmuyor. Havalimanında veya online olsun, yer belirleyip biniş kartı için işlem yapmakta (check-in) geciken veya uçuşa son anda karar verenlerin ya da uçak tipini bilmediği için koltuk tercihi yapamayanların genellikle yolculuk ettiği yer orta koltuk oluyor. Bunun tek istisnası ise uçağın dolu olmaması...

Bilinçli yolcular, tecrübeleriyle orta koltuktan uzak durmanın yöntemlerini geliştirmiş olsalar da bazen son anda uçak tipinin değişmesi sebebiyle sürprizlerden uzak duramadıklarını biliyorum. Ayrıca orta koltuk sadece yolcuların değil, yer hizmetleri veren personelin ve hava yollarının da ciddi sorunu. Ama herkesin şikâyet ettiği “orta koltuk sendromu” yakın bir zamanda ortadan kalkabilir, müjdeyi vermiş olayım.

‘KAYAN KOLTUK’ VE GENİŞ KORİDOR

Yolcuların her zaman en son çare olarak gördüğü ve zoraki kabul ettiği orta koltuk, yapı- lan devrim niteliğindeki tasarımla belki de en çok rağbet gören yer haline gelecek. ABD Denver merkezli, Molon Labe Design şirketinin ortaya koyduğu ve “side-slip seat” (kayan koltuk) olarak isimlendirilen tasarımla, orta koltukta oturma eziyetine çözüm bulunmuş. Aynı zamanda koridor genişletilerek biniş işlemlerinin daha dolay ve hızlı hale getirilmesi amaçlanmış. Yeni tasarımda, koridor tarafındaki koltuk sürgülü bir biçimde orta koltuğun üzerine kaydırılıyor ve koridor biniş esnasında genişliyor. Pencere ve koridor koltuklarının ortalama geniş- liği ortalama 46 cm. Yeni tasarımla orta koltuk yaklaşık 7 cm daha geniş hale geliyor. Ayrıca özel dirsek dayama sistemine sahip olan orta koltuk, sağ ve soldaki yolcularla yaşanan kolçak kapma krizini de ortadan kaldırıyor. 



Kayan koltuk olarak isimlendirilen tasarımla, orta koltukta oturma eziyetine çözüm bulunmuş olacak.

49.5’TEN 104 SANTİMETREYE 

Şu anki ticari uçaklarda koridorların genişliği yaklaşık 49.5 cm. Her iki koridor koltuğu orta koltuğun üzerine sürüldüğünde ortaya çıkan koridor genişliği ise tam 104 cm’e ulaşıyor. Böylelikle sistem, yolcular için daha az stresli bir seyahat deneyimi, daha fazla konfor ve artan yaşam alanı sunarken hava yolları için bu durum, maliyetlerin düşmesi ve buna bağlı olarak müşteri sadakatini artırmak anlamına geliyor. Ayrıca tekerlekli sandalye rahatlıkla koridorda sürülebilirken, iki yolcu yan yana geçebiliyor. Genişleyen koridor ile biniş ve iniş süreleri kısalıyor, yerde bekleme süresi azalıyor ve havayollarının uçakları kullanma oranları da artmış oluyor. 

Yeni tasarım koltuk konfigürasyonunun Amerikan uçaklarında kullanılabilmesi için Ulusal Havacılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışmalar devam ediyor. Başta sertifikasyon olmak üzere diğer gerekli işlemler tamamlandıktan sonra, geniş bir ilgi göreceğinin altını çizmiş olayım. 

Habertürk
Editör: İsveç Gündemi