İsveç'te yürürlükte olan Sosyal Medya yasası son dönemlerde önemli davalarla etkisini göstermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde bir gazeteciye açılan hakaret davasında gazeciye mahkumiyet verilmişti.

Sosyal medya zorbalığı, yalan beyanla toplumu yanıltma ve spekülasyonla mücadele kapsamında revize edilen yasa sonrası önemli davalar görülüyor.

Eski savunma bakanı Peter Hultqvist'e anonim bir Twitter hesabı "Erkek arkadaşı Stefan Löfven gibi ölecek" diye yazdı.

Atılan mesaj ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında dava açıldı.

Hultqvist, olaya dair yaptığı açıklamada: "Bu tür bir insanın neler yapabileceğini asla bilemezsiniz" dedi.

Sosyal Demokratların eski savunma bakanı, bir tanıdığının kendisini uyarması üzerine tweet'i polise bildirdiğini söyledi.

Eski savunma bakanının şikayeti üzerine Södertörn bölge mahkemesi dava açmaya karar verdi.

Peter Hultqvist davanın açılmasını olumlu karşılarken, "Kesinlikle mükemmel ve Twitter'da bu şekilde devam etmenin kabul edilemez olduğunu gösteriyor." dedi.

Säpo, e-posta adresi ve bağlantılı telefon numarası aracılığıyla anonim Twitter hesabının arkasındaki şüphelinin izini sürerek kimliğini tespit etmeyi başardı.

Edinilen bilgilere göre, tehdit savuran kullanıcı,  daha önce parlamento binasına yumurta fırtlatma, güvenlik personelini tehdit etme gibi eylemlerde bulunan 48 yaşındaki bir erkek.

Peter Hultqvist, adamdan gelen tehditleri ciddiye aldığını belirtti.

Hultqvist "Bence bu kabul edilemez ve bu tür bir insanın pratikte neler yapabileceğini asla bilemezsiniz. Polise ihbarda bulunmanın ve bu tür şeylerden çekinmemenin önemli olduğunu düşünüyorum" ifadeleri kullandı.

"Kimse buna maruz kalmamalı"

Peter Hultqvist: Böyle durumlarla maruz kalan herkesin polise ihbarda bulunması gerektiğini ve tehdit dili kullanarak korkutmaya çalışanlara karşı cesur olunmalı şeklinde konuştu.

Peter Hultqvist, kendisine yönelik hakaret ve tehdit nedeniyle 10.000 kron tazminat talep ettiğini belirtti.

Hakkında soruşturma başlatılan zanlı, suçlamayı kabul etmedi ve Twitter kullanmadığını söyledi.

Olayla ilgili dava sürüyor.

Editör: İsveç Gündemi