Rusya Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ederken, Batılı ülkelerin güvence arayışı da sürüyor. NATO ile yakınlaşmanın yollarını arayan ülkeler, üyelik ihtimallerini yüksek sesle konuşurken son girişim de Finlandiya ve İsveç'ten geldi.

Geçtiğimiz günlerde Finlandiya, NATO üyeliği için başvuruda bulunacağını açıkladı. Finlandiya Devlet Başkanı Niinisto ve Başbakan Marin tarafından yapılan imzalı ortak açıklamada, Finlandiya'nın gecikmeden ittifaka başvuru yapması gerektiği belirtildi.

Bir diğer girişim ise İsveç'ten geldi. Ülke basınında yer alana haberlere göre, İsveç hükümetinin 16 Mayıs Pazartesi günü NATO üyeliğine başvuruda bulunacağına yönelik kararını açıklayacağı iddia edildi.

İSVEÇ "ZAMAN ALACAK" DEDİ

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, yaptığı açıklamada, "Kriterleri karşılarsak sürecin kendisinin çok hızlı ilerleyebileceği anlamına geliyor. 30 ülkenin tamamında onay süreci zaman alacak. NATO üyeliği için bizim hoş karşılanmayacağımız anlamında bir işaret yok ama oylama sürecinde bir şeyler olabileceği de ihtimaller dahilinde ön görülüyor." İfadelerine yer vermişti.

BAŞKAN ERDOĞAN VETO ETTİ

Her iki ülke tarafından gündeme getirilen üyelik girişimlerine ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri nokta koydu. Başkan Erdoğan, Cuma namazı sonrası konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin her iki ülkenin de üyeliklerine sıcak bakmayacağını açıkça belirtti.

Editör: İsveç Gündemi