Özellikle tatil sezonu ile birlikte dolandırıcılar da harekete geçti. Lüks villa vaadiyle gurbetçileri hedef alan sahtekarlar kapora aldıktan sonra sırra kadem bastı. Tekrar ulaşıldığında ise kendileriyle dalga geçildiğini belirten mağdurlar, “Siz zaten Almanya’da yaşıyorsunuz, villa sizin neyinize” cevabı aldıklarını belirttiler.

Türkiye, tatil için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının da ilgisini çekiyor. Sahte sitelerde normalin 15-20 bin TL altında Lüks Villa ilanı ile tatilcileri cezbederek ağlarına düşüren sahtekarlar ön ödeme alınca sırra kadem basıyor. Kanal D haberden İbrahim Konar’ın haberine göre Almanya’da yaşayan Atilla Akpınar ise dolandırıcıların son kurbanı oldu.

Tatil için arkadaş grubuyla Türkiye’yi tercih eden Atilla Akpınar, internet sitesinden muadillerine göre daha uygun olan ‘Lüks villa’ ilanı için 1000 Euro ödeme gerçekleştirdi. Akpınar daha sonra tatil yeri kiralamaya çalışanlarla irtibata geçmeye çalıştığında ise dolandırıldığının farkına vardı. Parasını geri istediğinde ise ikinci bir şokla karşılaşan Akpınar, ” Siz zaten Almanya’da yaşıyorsunuz, villa sizin neyinize” cevabı aldığını belirtti.

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan uzmanlar, yaz aylarında benzer mağduriyetlerle karşılaşılmaması için mutlaka site soruşturulmalı, TÜRSAB bağlantısının kontrol edilmesi gerektiği ve linkte tıklandığında TÜRSAB’ın ana sitesine yönlendirmesi gerektiğini belirtti.

Yaz tatili öncesinde turizm beldelerinde, sezonluk yazlık ve villa talepleri arttı. Çok sayıda kişi internet üzerinden kiralık konut arayışını sürdürürken, uzmanlar bilgi kirliliğine ve fırsatçılığa karşı uyardı.

Sözleşmedeki maddelerin eksiksiz olması, yetki belgesi gibi unsurların göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle konutların görülmeden kiralanmaması gerektiğini söyledi.

“Sosyal medyada çok güzel fotoğraf ve içerikler oluşturuyorlar. Vatandaşlar şehir dışından Çeşme, Antalya gibi yerlerde fotoğraflarını görüp, beğendikleri evleri sezonluk olarak kiralıyor. Bu fotoğraflar, farklı bir villanın olabiliyor. Bavullarıyla ortada kalan pek çok kişi oluyor.”

Bir başkası adına hiç kimse kontrat imzalayamaz. En büyük sorunlardan birisi de depozito konusudur. Bunun da sözleşmede açık bir şekilde belirtilmesi gerekir. Sezonluk kiralık villalar geçen yıla kıyasla neredeyse yüzde 100 oranında artmış durumda. 12 ayın toplamını 3 aya sıkıştıran mülk sahipleri var. Çeşme’ye baktığımız zaman fiyatlar, sezonluk 500 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.”

Editör: İsveç Gündemi