Hürriyet'in haberin göre, Yurt dışından özel araçlarla Türkiye’ye giriş ile ilgili mevzuat 13 Ekim 2015’te yapılan düzenlemeyle değiştirildi. Buna göre yurt dışında ikâmet edenlerin Türkiye’de araçlarını bulundurma süreleri altı aydan iki yıla çıkarıldı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, yurt dışında bir yıl içinde kalınan süre. 

Yeni düzenlemeye göre son 365 günün 185’ini yurt dışında geçirmeyenler, araçlarıyla Türkiye’ye giriş yapamıyor. Yabancı plakalı araçla Türkiye’ye giriş yapılmak istenen tarihten geriye doğru 365 gün içinde en az, toplam 185 gün yurt dışında ikâmet etmek gerekiyor. Bu süreyi tamamlamayanlar, Türkiye’ye giriş yapmak için gittikleri gümrük kapılarında mağdur oluyor. 

GİRİŞE İZİN VERİLMEDİ 

Havaların ısınmasıyla birlikte başta Almanya ve Avusturya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan emekliler, araçlarıyla Türkiye’ye gitmek için yola çıkmaya başladı.  Almanya’dan yola çıkan Üzeyir Vardar ile Avusturya’da yaşayan Tahsin Bilgin, 185 günlük sürenin gazabına uğrayanlardan. Araçlarını Avusturya’nın Villach kentinden trene bindiren Vardar ile Bilgin, uzun yolculuktan sonra cuma günü Edirne Ayşekadın Tren İstasyonu’na vardı. Türkiye’ye giriş yapmak için işlem başlatan Vardar ile Bilgin’e gümrük memurları, son bir yıl içinde yurt dışında kaldıkları süre 185 günden az olduğu için giriş izni vermedi. 

GÜMRÜKTE TAKILDILAR 

Yaşadıklarıyla ilgili şaşkınlığını anlatan Vardar, şunları söyledi: “Ekim ayında uçakla Türkiye’ye gittim. Meğer gölgem olarak aracım da benimle gelmiş. Benim gelmemi de aracım gelmiş gibi sayıyorlar. Böyle şey olur mu? Trenle aracımızı getirdik. Şimdi gümrükte takıldık. Aracımızın geçmesine izin verilmiyor. Ben aracımı nasıl burada bırakacağım.” 

Tahsin Bilgin ise kendi gibi yaklaşık 10 kişinin bu şekilde araçlarının gümrükte mevzuata takıldığını söyledi. Bilgin, “Bizim uçakla Türkiye’ye gelmemizi de araçla gelmiş gibi saydılar. Şimdi Allah nasip ederse aracımı tekrar geri götüreceğim Avusturya’ya. Çok mağdur olduk” diye konuştu.

İSTERSE 100 KEZ GİRİŞ-ÇIKIŞ YAPSIN

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, uygulamayla ilgili önemli uyarılarda bulundu: “Türkiye’ye özel araçla girebilmek için sürücünün Türkiye’de ikâmet edip etmediğine bakılıyor. Bunu da sistem son 365 gün içinde kişi 185 gün yurt dışında yaşamış ise ‘yurt dışında ikâmet ediyor’ olarak kabul ediyor. 185 günden az süre yurt dışında kaldıysa, özel aracıyla Türkiye’ye giriş yapılmasına izin verilmiyor. 

Örneğin bir vatandaş Türkiye’ye 22 Nisan 2016’da giriş yapmak istiyor. Geriye dönük 365 günün en az 185’ini yurt dışında kaldıysa, aracıyla sorunsuz Türkiye’ye girebilir. Son bir yıl içinde isterse yüz kez giriş çıkış yasın. Önemli olan yurt dışında geçirdiği toplam sürenin 185 günden az olmaması. Türkiye’de aracın kalma süresi iki yıl. Bunun için emekli olma şartı da aranmıyor. Herkes bu haktan yararlanabiliyor.” 

ÇIKIŞ YAPTIĞINIZ AN... 

“Diyelim ki, emeklisiniz. Aracınızla 24 ay Türkiye’de kalabilirsiniz. Aracınızla Türkiye’ye giriş yaptınız. Altı ay veya 14 ay kaldınız. Sonra aracınızla yurt dışına çıktınız. 185 gün yurt dışında kalmadan tekrar arabanızla Türkiye’ye gelmek isterseniz, aracınızla giriş yapamazsınız. Çünkü 185 gün şartını yerine getirmemiş oluyorsunuz. 

‘Benim aracımla 24 ay kalma hakkım var. 24 ayın tamamını kullanmadım. Şimdi geri kalanını kullanacağım’ deme hakkınız yok. Aracınızla çıkış yaptığınız an geri kalan süre artık sizin hakkınız olmaz.”

KAYNAK: HÜRRIYET

Editör: İsveç Gündemi