Türkiye sağlık bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamalarda virüsün İran ve İtalya'da etkili olduğunu, virüsün Yunanistan'a da sıçraması nedeniyle Türkiye'nin önlemleri artırdığını ve sınırları kapattığını söyledi.

Türkiye açısından sınır olan ve risk teşkil eden, Irak, İran ve Yunanistan başta olmak üzere, İtalya'nın da önemli bir risk faktörü olduğunun altını çizerek seyahat edecek olan vatandaşların seyahatlerini gözden geçirmeleri gerektiğini vurguladı.

Birkaç gün içinde, korona virüsünün kuzey İtalya'da patlak vermesi İsveç ve diğer Avrupa ülkelerini de harekete geçirdi.

İsveç basınında yer alan haberlere göre, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, İspanya ve diğer ülkelerde virüs riskinin daha da arttığı yazıldı.

Birçok vatandaşın İtalya'da tatil nedeniyle bulunması sebebiyle virüsün yakın zamanda tüm Avrupa'ya sıçrama riski olduğu vurgulandı.

Koronavirüs nedeniyle İtalya'da okullar, turistik yerler ve tüm şehirler kapatıldı.

Hafta sonu, korona virüsü kuzey İtalya'da bomba etkisi yarattı. El Cezire, Çarşamba günü virüs bulaşan kişi sayısını 374 olduğunu ve 12 kişinin öldüğünü yazdı.

Bugünlerde İsveç, Finlandiya ve İspanya da dahil olmak üzere Avrupa'nın diğer bölgelerinde keşfedilen vakaların çoğu, Kuzey İtalya'dan gelen veya Kuzey İtalya'da bulunan insanlarla bağlantılıdır denildi.

Lombardiya'daki on bir şehir tamamen kapatıldı ve bölgenin başkenti Milano'da salgın iyice belirginlik kazandı, ancak şehir genellikle kalmak için güvenli kabul ediliyor. Okullar, mağazalar ve diğer işletmeler kapandı. Eğlence merkezleri saat 18:00'den sonra kapanıyor. İkonik Katedral turistlere kapatıldı ve birkaç futbol maçı ertelendi veya seyircisiz  oynandı.

İsveç basınına konuşan, Monica Schlosser, kasabada kesinlikle daha az insan var ve metrolar bomboş. 

"Savaş patlamış gibi"

Monica Schlosser, Pazar günü, kızının okulunun en az bir hafta kapanacağı açıkladı dedi. Okulların kapanması nedeniyle, evden yapabileceği çevrimiçi dersler düzenleniyor ifadeleri kullandı. Pazar günü, İtalyan basının da yer alan haberlere göre bakkal ve market rafları boşaltıldı. Makarna ve domates sosu gibi temel ihtiyaç malzemelerinin nasıl tükendiği medyaya yansıdı.

Schlosser, Alışverişe giderken karşılaştıkları manzaranın İkinci Dünya Savaşı patlak vermiş hali gibiydi ifadeleri kullandı. "İnsanlar kuru malları stoklamaya çalışıyorlar, ancak İtalya'nın herhangi bir gıda krizine maruz kalacağını düşünmüyorum" diyen Schlosser, durumun ciddi olduğunu vurguladı.

İtalya'daki virüs bölgesinde yaşayan Monica Schlosser, "Çok mecbur değilseniz gelmekten kaçının" dedi.

Son günlerde İsveç'te Silahlı Kuvvetleri'ninde katıldığı operasyonel testler yapıldı. Olası virüs salgınına karşı hazırlıklarını yeterince yaptığını açıklayan İsveçli yetkililer, İsveç'te virüsün yayılma riski bulunmuyor dedi. Ancak virüsün yayılma hızına karşı hazırlıklı olmak için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi