İsveç hükümetinin 20 Eylül'de çift aşılı Türkiye vatandaşlarına  seyahat yasaklarının kaldırıldığına yönelik açıklama gelmişti. Bu açıklamadan sonra Türkiye'den gelen bazı turist vatandaşların havalimanı sınırında geri gönderilmesi tepkilere neden olmuştu. 

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği konu hakkına Facebook sayfasından bir açıklama yaptı. Açıklamada İsveç sınır polisinin yayımladığı bildirinin linkini paylaşarak ''AB/ DSÖ onaylı (Ülkemizde halihazırda tatbik edilen Biontech ve Sinovac aşıları bu kategoriye girmektedir) iki doz aşının, son dozunun 14 gün önce yapıldığını belgeleyen ilgili Türk makamları tarafından tanzim edilmiş ve AB Dijital Covid Sertifikasına denkliği bulunan aşı sertifikasına sahip olmaları halinde, halihazırda uygulanan seyahat kısıtlamalarından muaf olacaklardır'' dendi. 

Açıklamada şu ifadeler kullunaldı:

ÜLKEMİZDEN İSVEÇ'E SEYAHATLERE İLİŞKİN DUYURU

Ülkemizin AB'nin "Dijital Kovid-19 Sertifika Sistemi'ne katılımına dair AB Komisyonu Uygulama Kararı, 20 Ağustos 2021 tarihinde AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu bağlamda, 17 Eylül 2021 tarihinde İsveç Hükümeti tarafından yapılan bir açıklamayla, ülkeye giriş yasaklarına ilişkin kararlarda değişiklikler yapıldığı, AB Komisyonu kararı doğrultusunda, 20 Eylül itibariyle Türkiye, Ukrayna, Vatikan, San Marino, İsviçre ve Kuzey Makedonya'dan İsveç'e seyahat eden yolcuların, anılan ülkelerden alınmış aşı sertifikasını ibraz etmeleri durumunda giriş yasağından ve Kovid-19 test sonucu ibraz etmekten muaf tutulacakları bildirilmiştir.

Yukarıda kayıtlı hususlar çerçevesinde, ülkemizden İsveç'e, turistik amaçlı ziyaretler de dahil olmak üzere, seyahat edecek kişiler;

- Geçerli bir vizeye sahip olmaları ya da vizeden muaf bir pasaport türüne sahip olmaları,

ve AYNI ZAMANDA

-AB/ DSÖ onaylı (Ülkemizde halihazırda tatbik edilen Biontech ve Sinovac aşıları bu kategoriye girmektedir) iki doz aşının, son dozunun 14 gün önce yapıldığını belgeleyen ilgili Türk makamları tarafından tanzim edilmiş ve AB Dijital Covid Sertifikasına denkliği bulunan aşı sertifikasına sahip olmaları halinde, halihazırda uygulanan seyahat kısıtlamalarından muaf olacaklardır.

Aşı sertifikasına sahip olmayan kişiler için uygulanan mevcut seyahat kısıtlamaları devam etmekte olup, kısıtlamalar ve muafiyetlere ilişkin bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://polisen.se/.../the.../travel-to-and-from-sweden/

Bununla birlikte, vize uygulamaları ve seyahat kısıtlamalarından bağımsız olarak, İsveç'e girişlerde her türlü takdir ve yetki İsveç Sınır Polisi'ne aittir.

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.

Editör: İsveç Gündemi