Büyükelçiliğin Facebook sayfasında yer alan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

Büyükelçiliğimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliğinin Yurtdışı Borçlanma Kılavuzuna ilişkin duyurusu aşağıda sunulmuştur.

YURTDIŞI BORÇLANMA REHBERİ

- Yurtdışı borçlanması nedir?

On sekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurtdışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık sürelerinin ve bu süreler arasında veya sonunda bir yıla kadar işsizlik süreleri ile medeni hali ne olursa olsun ev kadını olarak geçirilen sürelerin Türk sosyal güvenlik sistemine prim ödenmesi yoluyla Türkiye’de geçirilmiş sigortalılık süreleri gibi kabul edilmesidir.

- Sigortalılık süreleri nedir?

Çalışılan süreler ile o ülkede çalışılmış sayılan çalışmaya eş değer süreler yani İsveç’te çocuk bakım süreleri ile işsizlik parası alınan ya da öğrencilik de geçen süreler sigortalılık sürelerinizdir.

Bir başka ifadeyle, kendisinden sosyal güvenlik primi kesilen sigortalılar fiili olarak çalışmasalar bile İsveç yasalarına göre çalışılmış sayılan süreleri varsa bu süreleri de borçlanılabilmektedir. Bunun yanı sıra yurtdışında çalışma süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri (çalışılmayan süreler) ile ev kadını olarak geçen süreler de borçlanılabilmektedir.

- Vatandaşlıkta geçen süreler ne demektir ?

Borçlanma başvurusu yapan sigortalı ve evhanımları başvuru yaparken Türk vatandaşı, çifte vatandaş ya da mavi kartlı olabilirler ancak onların hak sahipleri yani eş, çocuk ya da ana babaları, başvuru yaparken ya Türk vatandaşı ya da çifte vatandaş olmaları gerekmektedir.

- Borçlanılacak hizmetleriniz nasıl belgelendirilebilir ?

Sigortalılık sürelerini borçlanmak için borçlanma başvurusu esnasında bu süreleri belgelendirmek gerekir. Bunun için İsveç’ten başvuruda bulunan vatandaşlarımıza Müşavirliğimizde ücretsiz olarak İsveç’teki sigortalılık ve evhanımlığı sürelerini gösteren Yurt dışı hizmet belgesi düzenlenmektedir. Tarafınıza yurtdışı hizmet belgesi düzenlenmesi için;

- TC Nüfus Cüzdanı fotokopisi, 

- İsveç Emekli Aylıkları Kurumu (Pensionsmyndigheten)/ İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu (Försäkringskassan) tarafından hazırlanan ST/4 belgesi,

- İsveç’e geliş tarihinizi gösteren ve İsveç Nüfus ve Vergi İdaresi Kurumundan (Skattverkett) alacağınız Personbevis belgesini herhangi bir ücret, fotoğraf ya da pul eklemeksizin posta yoluyla ya da randevu alarak elden Müşavirliğimize ulaştırmanız gerekmektedir.

- Borçlanma Başvurusu nasıl Yapılır?

Borçlanma başvurusu SGK tarafından hazırlanan ve internetten kolayca bulunabilen ya da isteyen vatandaşlarımıza Müşavirliğimizde verdiğimiz Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi ile yapılır. Müşavirlik tarafından düzenlenen yurtdışı hizmet belgesi bu dilekçe ile birlikte belgenin düzenlendiği tarihten itibaren bir ay içinde Türkiye’de çalışması bulunmayanlarla, son defa SSK’lı ya da Bağ-Kurlu olarak hizmeti bulunanların ikametlerinin olduğu ildeki “Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ibraz edilir. Türkiye’de ikamet adresi yoksa nüfusa kayıtlı olunan ilde başvuru yapılır.

Türkiye’de Emekli Sandığına tabi çalışması olanlar ise borçlanma başvurusunu “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanlığı”na yaparlar.

Ev hanımı olarak geçirdiği süreleri borçlanmak isteyen vatandaşlarımızın dilekçe ve hizmet belgesine, Türk pasaport sayfalarının kimlik bilgilerini ve Türkiye’ye giriş çıkışlarını gösteren sayfaların fotokopisini ya da emniyet müdürlüklerinden alacakları yurda giriş-çıkış çizelgesini eklemeleri gerekmektedir.

Eğer başvuru yapmak için şahsen Türkiye’ye gitmeyecekseniz, belgelerinizi iadeli taahhütlü göndermeyi unutmayınız.

- Borç Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Yurtdışı hizmetinin borçlanılması isteğe bağlı olduğundan vatandaşlarımız sigortalılık sürelerinin tamamını veya istedikleri kadarını borçlanabilirler.

Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarı, başvuru tarihindeki prime esas asgari ve azami günlük kazancın arasında seçilecek tutarın %32’sidir. Ocak 2019 itibariyle geçerli asgari borçlanma tutarı 27,29 TL, azami borçlanma tutarı 204,67 TL’dir.

Yurtdışında iken borçlanma isteğinde bulunacak sigortalı veya hak sahipleri Türk Lirası olarak bildirilecek tutarın karşılığını döviz cinsinden, Türkiye’de olanlar ise Türk Lirası olarak ödeyeceklerdir.

Aylık bağlanması için hangi şartların yerine gelmesi lazım?

Öncelikle kanunda yer alan ifade ile kesin dönüş yapmış olmak gerekmektedir. Ancak kesin dönüş yapmak gerçek anlamda ülkeye dönmek demek değildir. Burada kasıt, İsveç’te ikamet etmeye devam edenlerin aylık almaya başladıkları tarihten itibaren çalışmamaları ve (sigortadan muaf cüzi çalışmalar dahil), ikamete dayalı sosyal yardım ya da sosyal sigorta ödeneğinden yararlanmamalrıdır.

İsveç’teki uygulama açısından çalışmaya bağlı olarak alınan sosyal sigorta ödenekleri olan işsizlik ödeneği (inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning – grundersättning/aktivitetsstöd) ve hastalık ödeneği (sjukpenning) ile ikamete dayalı olarak alınan çocuk yardımı (barnbidrag), kira yardımı (bostadsbidrag) gibi yardımlar yukarıda sayılan yardımlar kapsamındadır. Dolayısıyla bu yardımları alanlar kesin dönmüş sayılmazlar ve aylıkları bağlandı ise kesilir. Yersiz yapılan ödemeler Kurum tarafından yasal faiziyle birlikte geri alınır.

Yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekli olmuş vatandaşlarımız sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle Türkiye’de çalışabilmektedir.

- Aylık Bağlatma Başvurusu:

Aylığın bağlanması için ayrıca,

• Aylığa hak kazanmaya yetecek prim gün sayısına isabet eden miktarda ödeme yapmak,

• Aylık bağlanması için gerekli prim/yaş/sigortalılık süresi gibi koşulları yerine getirmek,

• Aylık bağlanmasına hak kazanılan tarihte kuruma gerekli belgelerle yazılı başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Yazılı başvuru için gereken belgeler,

• Güncel Tarihli Yurtdışı Hizmet Belgesi, 

• Tahsis Talep Ve Beyan Taahhüt Formu Ve 

• 3201 Sayılı Yasayla Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan Ve Taahhüt Belgesidir.

Bu belgeleri temin için de Müşavirliğimizde vatandaşlarımıza yardımcı olmaktayız.

Yurtdışı borçlanması yaparak kendisine aylık bağlanıp altı aydan daha uzun süre İsveç’te ikamet edenlerin, 3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesini altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonra üç ay içinde bağlı oldukları SGK birimine göndermeleri gerekmektedir. Bu dilekçe formu da yine hem  adresinden hem de Müşavirliğimizden tedarik edilebilir.

Borçlanmadan Vazgeçilirse Borçlanma Miktarı Hangi Hallerde Geri Alınır ?

• Borçlanma talebinde bulunan ve borç miktarını ödeyen sigortalıların ölümü halinde hak sahipleri borçlanma talebinden vazgeçemezler. Dolayısıyla para iadesi olmaz.

• Borçlandıkları yurtdışı sürelerine istinaden bağlanan aylıklarını alanlar borçlanmadan vazgeçemezler. Dolayısıyla para iadesi olmaz.

• Borçlandıkları hizmetleri ile malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan veya aylık almadan önce borçlanma işleminden vazgeçen sigortalılara, yazılı başvuruları halinde ödedikleri miktar faiz uygulanmaksızın Türk Lirası olarak iade edilir.

- Aylık Durdurma

Bağlanan aylıklar bankalardan 6 ay içerisinde alınmadığı takdirde durdurulmaktadır.

Çalışma Müşavirliği İletişim Bilgileri

Adres : Dag Hammarskjölds Väg 20, 115 27, Stokholm 

Telefon : 08 660 35 50 (14:00 – 15:00 arası)

İleti (e-posta) : [email protected]

Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı: 

Yurtdışı İşçi Hzimetleri Genel Müdürlüğü: 

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı: 

Editör: İsveç Gündemi