Emre Yunt'un ilk açıklaması...

“Saygıdeğer vatandaşlarımız, sevgili İsveçli dostlarımız, değerli ziyaretçiler,

Türkiye Cumhuriyeti’nin İsveç Krallığı nezdinde Büyükelçisi olarak 15 Kasım 2017 tarihi itibarıyla görevime başlamış bulunuyorum. Dost ülke İsveç’te ülkemi temsil etmekten onur duyuyorum.

Türkiye-İsveç ilişkileri kökleri 17. yüzyıla dayanan sağlam bir zemin üzerine inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun İsveç’teki ilk temsilcisi Aslan Ağa, Tam Yetkili Elçi sıfatıyla 1637 yılında atanmıştır. Stokholm’deki ilk mukim temsilcisi ise 1877’de Orta Elçi unvanıyla görev yapan Murat Efendi’dir. Türkiye Cumhuriyeti’nin İsveç’teki ilk temsilcisi ise 1923’te Stokholm’de Maslahatgüzar sıfatıyla bulunan Laik Mukbil Bey’dir.

Türkiye ile İsveç’in küresel ve bölgesel birçok konuya bakış açıları benzerlik göstermektedir. İkili ilişkilerin ve işbirliğinin önümüzdeki dönemde çeşitlenerek daha da güçleneceğine inancım tamdır. Bu anlayış doğrultusunda, çalışma arkadaşlarımla birlikte, ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için kararlı bir çaba içerisinde olacağımızı belirtmek isterim.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2016 yılında 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olmakla birlikte, bu meblağ mevcut potansiyeli yansıtmamaktadır. İki ülkenin ekonomik alanda birbirlerine sunabilecekleri daha birçok fırsat mevcuttur. Bu itibarla, önümüzdeki dönemde sözkonusu potansiyelin ortaya çıkartılmasına ve ikili ticaret hacmimizin artırılmasına yönelik çalışmalarda bulunmayı hedefliyoruz.

İsveç’te yaşayan 100 bini aşkın vatandaşımız ülkemizi başarıyla temsil etmektedir. İki ülke arasında süregelen özel bağlara, İsveç Türk toplumunun sunduğu katkının önemini vurgulamak isterim. Görev sürem boyunca İsveç Türk toplumuyla yakın eşgüdüm ve temas halinde, insanlarımızın sorunlarına çözüm bulmaya ve beklentilerini karşılamaya yönelik çalışmalar öncelikli hedeflerim arasında olacaktır.

Çalışmalarımızı daha yakından takip etmek ve etkileşimimizi sürdürmek amacıyla sizleri Facebook sayfamız (@TCStokholmBE) dışında resmi internet sayfamız (http://stokholm.be.mfa.gov.tr) ve Twitter (@TC_Stockholm) hesabımızı takip etmeye davet ediyorum.

Bu düşüncelerle, şahsım ve tüm Büyükelçiliğimiz personeli adına içten sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Editör: İsveç Gündemi