İsveç'te iki haftadır süren orman yangınlarını söndürmek için Türkiye'den  yangın söndürme uçaklarının gönderileceği bildirildi.

İsveç Sivil Savunma Dairesi Operatörü Anneli Bergholm Söder, İtalya'dan iki hafta önce gelen yangın söndürme uçağının Yunanistan'a hareket ettiğini belirterek, ''Yunanistan'daki orman yangınları ciddi durumda. Bu yüzden Avrupa Birliği ülkelerine fazla yardım talep edemeyiz.  Yunanistan'da ciddi orman yangınları var. İtalya'dan gelen yangın söndürme uçağı Yunanistan'a gidecek. Bizde Türkiye'nin önerdiği yangın söndürme uçağını kabul ettik. İtalyan uçağın yerine Türkiye'den yangın söndürme uçağı gelecek'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt, üç gün önce yaptığı açıklamada, ''İsveç hükümetine orman yangınları konusunda her türlü yardımı yapmaya hazırız olduğumuzu bildirdik'' değerlendirmesinde bulunmuştu.Türkiye Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, İsveç'e gidecek yangın söndürme uçaklarının hazır beklediğini ve resmi talebin gelmesini bekledikleri belirtildi. 

Öte yandan İsveç Sivil Savunma Dairesi, yangınlarda bir haftada 25 bin hektarlık ormanın yok olduğunu açıkladı. Yangın yaklaşık 900 milyon kron (yaklaşık 450 milyon lira) hasara yol açtığı sanılıyor. Ülke genelinde 30 Ağustos'a kadar ateş yakarak piknik ve mangal yapmak yasaklandı. Yasağa uymayanların 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacağı duyuruldu. 

Editör: İsveç Gündemi