Türkiye ve AB arasında terörle mücadele konusunda Brüksel'de özel bir  zirve düzenlendi. Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik  İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Tunç Üğdül başkanlığında MİT Müsteşar Yardımcısı  Büyükelçi İsmail Hakkı Musa ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi  yetkilileri temsil etti. AB tarafında da AB Konseyi Terörle Mücadele Koordinatörü  Gilles de Kerchove başkanlığındaki heyet bulundu.


Zirve sonunda AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, terörizmin  AB ülkeleri ve vatandaşlarına doğrudan tehdit oluşturduğu belirtilerek, şu  ifadelere yer verildi:

"Avrupa Birliği ve Türkiye ortak ve stratejik müttefikler olarak,  güvenliklerine ve barışa dönük bu tür tehditlere karşı beraber çalışmanın önemini  tanıyor. Her iki taraf da güçlü bir şekilde AB ve Türkiye'deki son terör  saldırılarını kınıyor ve uluslararası kanunlar, insan hakları ile uluslararası  sığınmacı kanunu çerçevesinde terörün her türlüsüne ortak mücadele kararlılığını  yineliyor."

 AB ve Türkiye'nin terör örgütü DAEŞ ile mücadele etmek ve yabancı  terörist savaşçılar akışını durdurmak için acilen çabaları hızlandırma kararı  aldığı vurgulanan açıklamada, "AB, Türkiye'nin PKK kaynaklı büyük bir tehlikeyle  karşı karşıya olduğunu tanıyor. AB ve Türkiye, aynı zamanda AB tarafından  terörist örgüt olarak edilen PKK kaynaklı terör tehditlerine karşı yakın bir  şekilde çalışma isteğini yineliyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, her iki tarafın da terörün finansmanı, terör  bağlantılarının sınır dışı edilmesi konuları dahil olmak üzere adli iş birliği ve  istihbarat paylaşımında uyumun artırılması yollarının araştırılmasında mutabık  kaldığı vurgulandı.
Editör: İsveç Gündemi