Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine dün Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşme yapan liderler, Finlandiya'nın NATO'ya üye olma sürecini ele aldı. Görüşmenin ardından Niinistö ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Niinistö'ya 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgeye Finlandiya'dan yapılan yardımlar dolayısıyla teşekkür etti. Ayrıca Erdoğan, görüşmede Niinistö ile Ukrayna-Rusya Savaşı'nı ele aldıklarını kaydetti. 

Türkiye'nin bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarıyla yıllardır mücadele ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu konusu, görüşmelerimizde önemli yer tuttu" dedi. Erdoğan, 29 Haziran'da Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında Madrid Zrivesinde imzalanan Ortak Muhtırayı hatırlatarak, "Türkiye'nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık" ifadesine yer verdi. 

FİNLANDİYA'NIN NATO'YA ÜYELİĞİ ONAY AŞAMASINDAN GEÇECEK

Erdoğan, "Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik. Bu kararımızın ülkemiz başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum" dedi. NATO'ya üyelik süreci askıya alınan İsveç ile yapılan görüşmelere değinen Erdoğan, "Görüşmelerimizi teröre yaklaşımımız temelinde sürdüreceğiz. NATO'ya üyelik süreci İsveç'in atacağı adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır" açıklamasını yaptı. 

Diğer yandan Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, "Tüm Finlandiyalılar için güzel bir haber bu. Geçtiğimiz bahar döneminde meclisin yüzde 95'i Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunu destekledi. Sizlere çok teşekkür ediyoruz" dedi. Ayrıca İsveç'in komşu ülke olduğunu ve ortak çıkar doğrultusunda NATO'ya üyeliğini umduğunu söyleyen Niinistö, "Umarım seneye 32 NATO üyesi ülke olur" dedi. 

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO SÜRECİ

İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik sürecine yaklaşık bir yıl önce adım attı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 30 NATO üyesi ülkesinden onay alması gereken İsveç ve Finlandiya, 28 ülkenin onayını aldı. Bölücü terör örgütü PKK ve uzantılarına destek verdiği için Türkiye'nin onayına takılan iki ülke, 29 Haziran 2022'de Madrid Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzaladı. Teröristlere destek vermeyeceklerine dair taahhütte bulunan İsveç ve Finlandiya'nın tutumu gözlemlenmeye devam ediyor. 

Ancak Kasım 2022'de İsveç'te teröristlerin Türk bayrağının üzerinde yürümesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maketinin asılmasına ve son olarak Kur'an-ı Kerim'i yakmasına sessiz kalan İsveç hükumetine tepkiler çığ gibi büyüdü. Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecini askıya aldı. Finlandiya'nın ise görüşmeler neticesinde Türkiye'den onay alacağı öngörülüyor. 

Editör: İsveç Gündemi