ABD’de büyük yankı yaratan davayı izlemek üzere Stockholm’e 60’dan fazla Amerikalı gazeteci geldi. ASAP Rocky (solda) mahkemenin serbest bırakılma kararının ardından önceki gece özel uçakla İsveç’ten ayrıldı.

ASAP Rocky, duruşmayı izleyen annesi ve arkadaşlarıyla birlikte önceki gece Los Angeles’e uçtu. Mahkeme kararını 14 Ağustos’ta açıklayacak. ABD Başkanı Donald Trump, mahkemenin sanıkların serbest bırakılma kararını sevinçle karşıladı.
32 gün tutuklu kalan Asap Rocky ve arkadaşları hakkındaki dava İsveç yasalarına göre usulünce yürütülmüş olsa da, serbest bırakılma kararının ABD’nin baskı ve tehditleriyle gerçekleştiği yorumları yapılıyor. Expressen gazetesi olayı “ASAP Rocky’i serbest bıraktıran ABD taktiği ortaya çıktı”
başlığıyla aktardı. ‘ABD’li diplomattan mektup’ Aftonbladet gazetesi de “İsveç için sonuçları olumsuz olur” başlıklı haberinde Trump’ın mahkemeyi izlemek üzere Stockholm’e gönderdiği diplomat Robert O’Brien’in, gerek savcılığa mektupta, gerekse İsveç dışişleri yetkilileriyle görüşmelerinde,
mahkemenin süratle görülüp ASAP Rocky’nin serbest bırakılmasını talep ettiği, aksi halde iki ülke arasındaki ilişkilerde İsveç için olumsuz sonuçlar doğabileceği yolunda tehdit yollu konuştuğu
iddiasına yer verdi.
Stockholm’de kendilerini sokakta rahatsız ettiği gerekçesiyle bir kişiyi korumalarıyla birlikte döven ASAP Rocky, 30 Haziran’daki konserinden sonra koruması ve bir yardımcısıyla birlikte tutuklanmıştı.
Olay bütün dünyada yankı yaratmış, Trump İsveç Başbakanı Stefan Löfven’e telefon ederek, müzisyenin serbest bırakılması için müdahale etmesini istemişti. İsveç Başbakanı ise telefon
konuşmasında bağımsız yargıya müdahale etmesinin söz konusu olamayacağını,
müzisyenin adil yargılanacağından kuşku duyulmamasını söylemişti. Bunun
üzerine İsveç’teki ABD Büyükelçiliği, müzisyenin yargılama süresince otelde kalmasına izin verilmesini istemiş ancak kefalet sistemi olmayan İsveç’te bu talep kabul görmemişti.
Siyasi düzeyde ve yargı sistemini etkilemede sonuç alamayan ABD yönetimi
bunun üzerine Dışişleri Bakan Yardımcısı Carl Risch ile rehine olaylarında yetkili
olan büyükelçi düzeyindeki diplomat O’Brien’i yargı sürecini yakından izlemek
üzere Stockholm’e göndermişti. Yargı süreci, beklenenden hızlı sürerek önceki
gün tanıkların dinlenip, savunmaların yapılmasından sonra karar aşamasına geldi.
Tanıklardan birinin polisteki ifadesini değiştirerek, ASAP Rocky’nin elinde kırık
şişeyle saldırdığından emin olmadığını söylemesi üzerine, mahkeme heyeti
sanıkların serbest bırakılmasına, kararın 14 Ağustos’ta açıklanmasına karar verdi.
Hukukçular ASAP Rocky’nin serbest bırakılmasını hafif bir ceza verileceğinin
işareti olarak yorumladı.

Editör: İsveç Gündemi