TRT Memleketim FM'in konuğu, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt'du. Gülnur Akalın'ın sunduğu programda, Yunt, İsveç'te yaşatan gurbetçiler hakkında detaylı bilgi verdi.

Türkiye İsveç ile arasındaki ilişkilerin iyi düzeyde olduğunu söyleyen Yunt, ''İsveç başından beri Türkiye'yi Avrupa Birliği müzakereleri sürecinde destekliyor. İsveç'te çifte vatandaş olarak kayıtlı 65 bin vatandaşımız var. Kayıtlı olmayanları da sayarsanız neredeyse yüz bin geçkin vatandaşımız var. Bununda getirdiği bir ilişki yoğunluğu var. İsveç ve Türkiye ilişkileri herzaman bir dinamiklik bir niteliklilik taşıyor'' ifadelerini kullandı.

Türk vatandaşlarının İsveç'e göç serüvenini de değerlendiren Yunt, ''İsveç sanayileşmiş bir ülke Avrupa'nın en önemli ülkelerinden. Coğrafya olarak ta Avrupa'nın üçüncü büyük ülkesi. Dolaysıyla iş imkanı olan bu ülkede vatandaşlarımıza cazip gelmiş. 60'lı yıllardan itibaren buraya gelmişler. Burada şuanda 4. nesil bulunmakta. İsveç'i kendilerine yurt edinmekle birlikte Türkiye'den bağlarını koparmamışlar. Dolaysıyla her ülkede de evleri var. Sık sık Türkiye'ye gidip geliyorlar'' ifadelerini kullandı.

Türk vatandaşlarının sıkıntılarından da bahseden Yunt, ''
Tabii burada da vatandaşlarımızın bazı sıkıntıları var. Avrupa'nın genelinde olan sıkıntılar. Bazı açıdan bulundukları ülkedeki kültüre yabancı olmak, dil problemi. Bir takım olumsuz algıların Türkiye üzerine yöneltilmesinin etkileri. Ama vatandaşlarımız örgütlü biçimde dernekleri ile kendi başına bunlarla da mücadele etmeye çalışıyor. Bu konuda en büyük desteği de Büyükelçiliğimizden alıyorlar.

İsveçlilerin planlı ve programlı hareket ettiğini söyleyen Yunt, ''
İsveçliler Akdeniz insanın göre daha sakin olmayı seven insanlar. Çok planlı programlı hareket etmeyi severler. Bir karar alacakları zaman uzun süre düşünüp ondan sonra karar alırlar. Yaptıkları işi de doğru düzgün ve güzel yapıyorlar'' dedi.

Son olarak İsveç'te yaşayan vatandaşlara seslenen Yunt, ''

Büyükelçilik olarak burada ülkemizin gurur duyacağı bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Son dönemlerde vatandaşlarımızla çeşitli yerlerde biraraya gelip gerek konsolosluk ilişkileri diğer konularda toplantılar yapıyoruz. Vatandaşlarımıza söyleyeceğim sözler şunlardır bizimle olan diyaloglarını kesmesinler. Bölgelerde yaptığımız toplantıların tarihlerini takip edip toplantılara katılsınlar ki bizde onlara faydalı olabilelim'' değerlendirmesinde bulundu. 

Editör: İsveç Gündemi