• Stefan Löfven Black Friday'de mağazalarda kalabalıkların önlenmesi için herkesin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

• Lena Hallengren, huzurevlerinde hızlı testlerin kullanılabileceğini duyurdu.

• Halk Sağlığı Kurumu'nun yeni senaryosuna göre enfeksiyonun yayılması Aralık ortasında zirveye ulaşabilir.

İsveç'te hız kazanan enfeksiyon yayılımı ile ilgili son günlerde yoğun bir trafik yaşanıyor. Gerek sağlık otoritesi, gerekse hükümet kanadında, enfeksiyonla mücadele ve aşı çalışmaları yakından takip ediliyor. İşte basın toplantısı konuşmaları:

Başbakan Stefan Löfven:

Pazar günü 1 Advent, ardından karanlıkta ilk mumu yakıyoruz, farklı olacak bir Noel için geri sayıma başlıyoruz. Genel olarak, pandemiyle farklı bir yıl oldu, ülke vatandaşları zorlu bir şekilde sınandı. Bunu yapabiliriz, ancak birlikte enfeksiyonu yavaşlatabiliriz.

Halka açık toplantılar ve halka açık etkinlikler için geçerli olan sekiz kişi rakamını hatırlatan Löfven, ancak özelde de büyük olayların olmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Stefan Löfven:

Yarın büyük indirimlerin olduğu Cuma, bu yıl mağazalarda tıkanıklık olmaması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Büyük alışveriş çılgınlığından uzak durun.

Ülke olarak şimdi yapacağımız şey daha sonra acı çekmemize neden olur, her şeyi doğru yapmalıyız. Yoksa geri dönmek fayda sağlamaz.

Başbakan Stefan Löfven:

Bugün hükümet korona salgınına dayalı bir dizi yeni kararlar aldı. Bu kararların arkasında, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun kalkınma için yeni bir senaryo sunmasıdır. Bu nedenle hükümet, Halk Sağlığı Kurumu'na senaryoları sürekli güncelleme görevi vermeye devam etmektedir.

Hükümet ayrıca Ulusal Sağlık ve Refah Kuruluna ve il yönetim kurullarına senaryolar geliştirmeleri talimatını verdi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu bugün hızlı testler için yeni bir kılavuz üzerinde karar kıldı. İsveç Halk Sağlığı Ajansının hızlı testleri nasıl olacağına dair ulusal rehberlik sağlar. Bilgi tabanı o kadar sağlamdır ki, bakım evleri gibi bağlamlarda kullanılabilir.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren:

Bugün, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, gelecekte korona salgınının nasıl yansıyacağına dair yeni bir genel senaryo yayınlıyor. Bununla bağlantılı olarak, senaryoyu sürekli olarak gözden geçirmeleri ve güncellemeleri istenir.

Amaç, enfeksiyon gelişiminin sürekli bir değerlendirmesini yapmaktır.

Hükümet ayrıca Ulusal Sağlık ve Refah Kuruluna ve il idare kurullarına senaryolar temelinde ilgili olabilecek girişimler için teklifler üretmeleri talimatını verdi.

Senaryoların tek destek olması gerektiğini vurgulamak istiyorum, bu tüm planlama temeli değil. Bir sonuç olarak görülemez, ancak olası gelişimin bir göstergesi olarak görülebilir.

Kimse virüs veya enfeksiyonun yayılması hakkında her şeyi bilmiyor. Ek olarak, uyumluluk değiştirilebilir.

Gerçekten her şeyi birlikte yaparsak, yeni adımlar atarsak, eğriyi aşağı çekebiliriz. Burada büyük bir ortak görevimiz var.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren:

Hızı test olsa bile, test edilen kişinin covid-19'dan etkilenip etkilenmediğini anlaması genellikle bir gün sürer. Bu nedenle elbette hızlı testler ilginçtir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, semptomları olanlar için şu anda hızlı testlerin kullanılması gerektiğini tahmin ediyor. Doğru koşullar altında, örneğin bakım evlerinde salgınlara karşı hızlı bir şekilde kullanılabilirler.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Bugün yeni bir senaryo sunacağız. Burada bir genel bakış sunumu ve daha sonra otoritenin basın toplantısında daha ayrıntılı bir sunum yapacağız.

Bu virüsün on aydan uzun süredir ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bu nedenle, bu tür senaryolar, bildiklerimize, kuralların ve önerilerin etkileri hakkında ne düşündüğümüze dayalıdır.

Web sitemizde belirtilen ve dile getirdiğimiz koşullar karşılanmazsa, senaryo iyi olmayacaktır.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Enfeksiyonun yayılması bir buçuk aydan beri artıyor. Beklememiz gereken bir dönüş var, iki-iki buçuk haftalık senaryoya göre bekleniyor. Ancak enfeksiyonun yayılması yeni yıla kadar devam edecek.

Senaryoda, tanıtılan genel yönergelerin etkilerinin olması beklenmektedir.

Senaryo, 7 Kasım'dan sonra alkolü kesmek veya Kamu Düzeni Kanununa göre toplanabilecek kişi sayısını azaltmak gibi önlemleri dikkate almıyor.

Pandemiyi bu şekilde etkileyebileceğimiz konusunda büyük umutlarımız var.

Bu, nasıl göründüğünün bir ölçüsü değil, alınan önlemlerin tam etkisini almamızı gerektiren matematiksel bir model. Toplumda iyi uyuma dayanmaktadır. Bu başarılmazsa daha kötü bir gelişme yaşarız.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

Her bölge için ilgili senaryoya bakacağız. Orada daha belirsiz hale geliyor. Bunlar küçük bölgelerdir ve net olarak bilmek daha zordur. Önemli olan burada pandemiyi birlikte ele alabileceğimiz büyük resmi görmektir.

Modeli yeni verilerle kademeli olarak güncelleyeceğiz.

Bu bir model, yapmamız gerekeni yapmamız gerekiyor, bunun için hepimize yardım edilmeli.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Bugün, hızlı testler şeklinde gerçekleştirilen bir antijen testi yardımıyla aktif covid-19 hastalığının tespiti için yeni bir kılavuz yayınlıyoruz. Bu nedenle hızlı test terimi sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu tür testler bize aktif hastalığı PCR testlerinden daha kısa sürede tespit etme fırsatı verir.

Antijen testinin, aktif hastalıkla tespit çalışmasını daha da iyileştirmek için bize iyi fırsatlar verdiğini görüyoruz. Analizin laboratuvarda yapılması gerekmediğinden hızlı yanıt alınmasına olanak tanır.

Dikkate alınması gereken birçok koşul vardır: Hızlı testlerin kullanımı düzenli bir giriş gerektirir. Genel olarak tehlikeli bir hastalık tespit ediyoruz. Test sağlık sistemine uyarlanmıştır.

Dikkat edilmesi gereken çok önemli olan, testlerin PCR testleri kadar hassas olmamasıdır. Bu nedenle, yararlı olabilmeleri için ön koşul olarak gördüğümüz duyarlılık düzeyi için de kriterler oluşturduk.

Bu baharda farklı performans gösteren antikor testleriyle karşılaştırılıyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Ek bir koşul, covid-19'un tespiti için numunelerin hastalığın seyrinde erken alınması gerekliliğidir. Testler daha yüksek düzeyde bir virüsün gerekli olduğunu gösterdiğinden, hastalığın seyrinin ilk beş günü içinde alınmaları gerektiğini dikkate almak önemlidir.

Semptomlarınız varsa kullanım için onaylanmıştır, ancak deneyim, testlerin ne kadar önemli olduğu ve klinik kullanımda kullanıldığında ne anlama gelebileceği ile sınırlıdır.

Büyük değer, hızlı yanıtlar vermeleri ve yüksek virüs seviyelerine sahip kişileri tespit edip enfeksiyonun yayılmasını önleyebilmenizdir.

Testler, sağlık ocaklarında ayaktan hasta bakımında ve ayrıca acil servislerde kullanılabilir. Bu aynı zamanda hastaneye kaldırılmadan önce de geçerli olabilir, burada hastaların hastaneye kaldırıldıklarında yüksek düzeyde virüs olup olmadığını görebilirsiniz.

PCR testinin tamamlayıcısı olarak görülmelidir.

Testler, enfeksiyon takibi için de kullanılabilir.

Hızlı test sonuçları alırsınız ancak PCR testlerinde olduğu gibi tanımlamazsınız.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Negatif bir test sonucu, hastalık dışa vurmadan önce bir takip testinin gerekli olabileceği anlamına gelir.

Bu nedenle hızlı testlerin sağlık hizmetleri tarafından kullanılması önemlidir.

Bununla hendeğe girmemek önemli. Hastalıktan kurtulduğunuzu düşünmenizin bir sonucu olabilir. Testler dikkatli kullanılmalıdır. PCR testleri daha hassastır, tek bir test hastalığı göstermez.

Editör: İsveç Gündemi