İsveç Avrasya Derneği tarafından başkent Stockholm’deki Segeltorg Meydanı’nda  gerçekleştirilen Şehitleri Anma ve Teröre Hayır Mitingine Azerbaycan, Uygur, Kerkük Türkmenleri ile Balkan Türkleri de katıldı.

Mitingde şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Türk bayraklarının doldurduğu mitingde vatandaşlar, üzerlerinde İsveççe “PKK demokrasiyi sabote ediyor”, “Kahrolsun PKK”, “İsveç Medyası, PKK işçi partisi değil terörist”, “Yurtta sulh, cihanda sulh”, “Askere uzanan eller kırılsın” ve “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” yazılı pankartlar taşıdı.

Vatandaşlar, İşveççe "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" ve "Türk-Kürt kardeştir, PKK kalleştir" şeklinde sloganlar attı.

Mitingi yöneten Avrasya Derneği Üyesi Ayla Dağoğlu ve Esra Erdoğan'da miting boyunca vatandaşları yönlendirdi ve  Türkiye'de ki terör olaylarının arkasında ki gerçekleri birer birer anlattı. İkili,  Batı ülkelerinin ve İsveç'in terör konusundaki duyarlılıklarını Türkiye için de göstermeleri için buradan çağrıda bulundu. Son günlerde Kürt-Türk çatışması çıkarmak için bazı çevrelerin yoğun çaba sarf ettiğini ifade eden ikili "İnsanımızın arasına fitne sokarak birbirine düşürmeye çalışanların nihai hedeflerine ulaşamayacaklarını, bugün bu mitingde gösterdik" diye konuştu. 

İsveç Kadınlar Federasyonu Başkanı Hatice Toklucu ve İsveç  Azerbaycan Federasyon Başkanı Settar Sevigen'de günün anlam ve önemine dair birer konuşma yaptı. 

Terör saldırılarında şehit olan güvenlik görevlilerinin yoklamasının da yapıldığı mitingde şehitler için dua edildi.

İsveç'te yaşayan Yerel sanatçı Rahim Erzurum'da, ''Şehitler ölmez, Ölürüm Türkiyem'' şarkısını Türkçe ve Kürtçe okudu.

İki PKK sempatizanı gözaltına alındı

Öte yandan, aynı saatlerde terör örgütü PKK sempatizanlarının da yakın çevrede izinsiz gösteri yapması nedeniyle polis, yoğun güvenlik önlemi aldı.

Mitingi sabote etmek isteyen iki kişi gözaltına alındı.

Miting sonrası iki grup arasında küçük çaplı arbede yaşandı. Polisin müdahalesiyle olayların büyümesi önlendi.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi