İsveç Halk Sağlığı Kurumu, haftalık ilk basın bilgilendirme toplantısında, Cuma gününden şuana kadar biriken verileri paylaşarak, gelişmelerle ilgili değerlendirmeler bulundu.

Açıklanan yeni verilere göre, İsveç'te 242 kişi daha covid-19 kaynaklı olarak hayatını kaybetti. Açıklanan yeni rakamlarla birlikte ülke genelinde toplam can kaybı 11 bin 247'ye ulaştı.

Son bilgilere göre, ülke genelinde 9 bin 1233 yeni vaka tespit edilirken, ülkedeki toplam vaka sayısı 556 bin 289'a ulaştı.

Yoğun bakımda tedavisine devam edilen hasta sayısında yoğunluk görülürken, 267 hastanın ağır olduğu bildirildi.

Aşılama kampanyası kapsamında 25 Ocak verileriyle toplam 192 bin 700 kişinin aşılandığı açıklandı.

Salgına dair hareketli günlerin yaşandığı İskandinav bölgesinde İsveç'te gerek dışarıdan, gerekse içeriden salgını artıracak durumların önüne geçmeye çalışıyor.

Bilgilendirme toplantısında duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nde eyalet epidemiyolojisi uzmanı olan Anders Tegnell:

Noel tatilinden bu yana yaşanan gelişmelere küresel değerlendirmeler yaparak, beklenen dramatik bir durumolmadığını ancak maalesef salgın artmaya devam ediyor ifadeleri kullandı. Küresel ölçekte salgından en fazla etkilenen Amerika ve ikinci sırada Avrupa kıtası yer alıyor dedi.

Tegnell, Avrupa'da, hafta sonları sıçrayan, ancak prensipte istikrarlı bir düzeyde devam eden bir gelişmeye sahibiz. Bunu uzun zamandır yaşıyoruz. İsveç bu gelişmenin ortasında bir yerdedir dedi.

"İsveç'te, giderek daha az sayıda vaka ile devam eden bir gelişimimiz var" diyen Tegnell, azalmanın tüm yaş gruplarındaa görüldüğünü belirtti. 

Toplumda genel bir yayılma devam ediyor. Bu bir uyarı işaretidir, salgının genele yayılması, davranışımızdaki küçük değişikliklere ihtiyaç vardır.

Yoğun bakım, (IVA) vakalarının sayısı: Tekrar azalmaya başladığına dair küçük sinyaller var.

Ölümlerin nasıl geliştiğine bakarsak, verileri bitirdiğimiz haftalarda sürekli yüksek seviyedeyiz.

İsveç'te giderek daha fazla bölge yavaş yavaş aydınlanmaya başlıyor. Skåne'de hala geniş bir yayılma var. Ancak ülkenin birçok yerinde de büyük bir yayılmaya sahibiz yorumu yapan Tegnell, salgının hiçbir şekilde bitmediğinin altını çizerek, son günlerde görülen düşüşlerle kısmen daha iyiyiz ifadeleri kullandı.

Mutasyon vakalarıyla ilgili de değerlendirme de bulunan Tegnell, İngiliz virüs varyantının 95 vakası, 64'ünün seyahat bağlantısı var, 29'unun seyahat bağlantısı yok dedi.

"Çoğu izole vakalardır, bazı enfeksiyon zincirleri vardır, ancak bunlar azdır ve oldukça küçüktür" dedi.

"Şimdiye kadar 3 vakanın olduğu, hepsinin net bir seyahat bağlantısına sahip olduğu Güney Afrika'dan bir varyant da var."

"Mutasyonları tespit etmek için çalışamaya devam ediyoruz" diyen Tegnell, "Kapasiteyi genişletmek için ulusal düzeyde değil, aynı zamanda bölgelerde de çalışıyoruz" dedi.

Tegnell, araştırmalar sonucunda daha fazla vaka bulma olasılığımız yüksek dedi.

Tegnell, riskli ülkelerle ilgili seyahat tavsiyelerini güncelledik dedi.

Sabah saatlerinde Ann Linde, zorunlu olmadıkça 15 Nisan'a kadar seyahat kısıtlamaları ile ilgili kararın güncellendiği belirtti.

Tegnell, bunun yanı sıra Birleşik Krallık, Güney Afrika, Brezilya ve Norveç'ten seyahatlerin durdurulduğunu belirtti.

Bu bölgelerden eve gelecek olan İsveçlilerin, semptomlara bakılmaksızın en az yedi gün evde kalmaları gerektiği ve bu dönemde başkalarıyla temastan kaçınmaları gerekiyor diyen Tegnell, dönüşten sonra mümkün olan en kısa sürede ve 5. günde test yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Örneğin işe gidip gelenler için istisnalar olduğunu belirten Tegnell, aşı çalışmalarına da değindi.

Tegnell, İsveç'teki aşı çalışmalarıyla ilgili olarak: "Şu anda elimizde bir aşımızın olması iyi. Ciddi hastalıklara ve ölüme karşı iyi korur.

Aldığımız tüm veriler, aşının işe yaradığını gösteriyor. Teslimatlar oldukça az ve maalesef aşı teslimatlarıyla ilgili belirli bir düşüş aldık.

Buna rağmen İsveç'te pek çok kişiyi aşılamayı başardık" dedi.

Huzurevlerinde yaşayan çoğu insan şu anda en azından ilk doz aşı almıştır. COVID-19'a karşı toplam 192.700 aşı bildirilmiştir. Rakam muhtemelen daha yüksektir.

"Daha fazla aşı olduğunu biliyoruz, sistemde biraz gecikme var" dedi.

Tegnell, ayrıca salgınla ilgili "muhtemelen zirvenin tepesini geçtik ve aşağıya iniyoruz. Her zaman olduğu gibi bu durum, önlemlere bağlı kalmamızdır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi