Son haftalarda vaka ve can kayıplarının düştüğü İsveç'te okulların yeniden açılması ve tatil sonrası dönüşlerde sonbaharda vakaların tekrar hızlanması yaşanabilir.

Tegnell, Avrupa genelinde kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte yaşanan tablonun alınması gereken bir ders olduğunu ifade ederek, tedbirleri elden bırakmamak gerektiğini vurguladı.

Dünyada, korona cephesinde iyi bir ışık görünmesi düşük bir ihtimal. Geçen gün, 228 bin yeni vakayla rekor kırıldı. Kuzey ve Güney Amerika şimdiye kadar salgının ilerlemesini durdurmadığını görüyoruz diyen Tegnell, Avrupa'da birkaç ülkede ikinci dalgaya tanık oluyoruz dedi.

Tegnell, geçen bahardan bu yana komşularımızda vaka sayısı az olmasına rağmen şimdi yeni bir artış olduğunu gözlemliyoruz diyerek, "Geçen hafta Danimarka, Mayıs ayının başından bu yana en yüksek rakamı gördü ve Norveç'te, son zamanlarda bir Hurtigruten gemisinde, birkaç yerel vaka endişeye neden oldu" dedi.

İsveç'te olumlu gelişmeler var

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, "İsveç ise, nispeten yüksek seviyelerden de olsa, Temmuz ayı boyunca enfeksiyon oranlarının düştüğünü gördü. Ancak bu nedenle, İsveçlilerin rahatlaması için hiçbir neden yok" dedi. 

Avrupa'nın yaşadığından ders almalıyız yorumunda bulunan Tegnell, bugün yaşananlar insanların rahat davranmasında nasıl bir sonucun ortaya çıkacağının kanıtıdır şeklinde konuştu.

Evden çalışma devam etmeli

Tatilciler tatilden dönüp, yavaş yavaş günlük işlerine döndüklerinde, mevcut tavsiye ve tedbirler devam edecek.

Tegnell, yılın geri kalanında insanların evden çalışmasını teşvik ederek, bunu devam ettirmek gerekiyor dedi.

Sonbahar ve kış aylarında pandeminin yeniden hız kazanması büyük bir olasılık diyen Tegnell, evden çalışma imkanını geliştirerek, insanların temas oranını düşürmek gerektiğini savunuyor.

Editör: İsveç Gündemi