Yeni kısıtlamaların ve tavsiyelerin dün yürürlüğe girdiği İsveç'te üçüncü dalga endişe giderek artıyor.

Halk Sağlığı Kurumu teyit edilen güncel verileri paylaşırken, 11 bin 804 yeni vaka olduğunu belirtti. Yeni vakalarla birlikte ülkedeki vaka sayısı 669 bin 113'e ulaşırken, 56 kişi daha yaşamını kaybetti.

Açıklanan yeni rakamlarla birlikte pandemi sürecinde covid-19 kaynaklı hayatını kaybeden kişi sayısı da 12 bin 882'ye ulaştı.

Aşılama ile ilgili çalışmalarında devam ettiği İsveç'te şuana kadar  527 bin 186 kişiye bir doz covid-19 aşısı yapıldı.

Bunlardan 273 bin 992 kişiye ikinci doz aşı da verilmiştir.

Ülke genelinde toplamda 801 bin 178 doz aşı verildiği açıklandı.

Yeni kısıtlamalar kapsamında İsveç Halk Sağlığı Kurumu ayrıca bir alışveriş merkezinde maksimum 500 kişilik bir tavan önermektedir.

Salgına dair durumu değerlendiren Epidemiyolog Anders Tegnell:

"Ne yazık ki, uluslararası alanda küçük bir yükseliş görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü başkanının, uluslararası düzeyde üçüncü bir dalgaya girme riskimiz olduğu konusunda uyardığını da görmüş olabilirsiniz" ifadeleri kullanarak, durumun endişe verici olduğunu ifade etti.

AB / AEA için de yükselme yönünde bir eğilim var.

"Avrupa'da bazı yerlerde durum biraz daha parlak ama birçok ülkede geniş bir yayılım var. Şimdiye kadar sadece Finlandiya ve Norveç iyi durumda" diyen Tegnell, genel durumun iyiye gitmediği yorumu yaptı.

Salgınla ilgili İsveç'teki durum hakkında geniş değerlendirmede bulunan Tegnell: "İsveç'te maalesef üst üste üçüncü haftada yüzde 10'luk bir artış var. 14 günlük ortalama 100.000 kişiyle neredeyse 500 vakaya sahibiz" dedi.

Yeni vakaların tedaviye ihtiyaç duyan hasta sayısı ve yoğun bakıma da etki etmeye başladığını aktaran Anders Tegnell, "Sert bir yükseliş yaşamıyoruz, ancak daha önce yaşadığımız gerile yok" dedi.

Tegnell, can kayıpları ile ilgili düşüş trendi şuana kadar devam ediyordu. Ancak burada da bir orta seviyeye çıkma durumu görülebilir dedi.

Öncelikle İsveç verileri ile ilgili üç farklı senaryo geliştirdik diyen Tegnell:

- İlk senaryo şuanki durumdan biraz fazla oynandı. Bağlantılarımızı daha da kısıtlayacağımız varsayıldı. Ancak burada bir değişiklik görmüyoruz.

- Görünüşe göre gerçekten üçüncü dalgaya doğru ilerliyoruz.

- Aşılar bu ciddi hastalığı ve ölümü etkileyecek, ancak enfeksiyonun yayılmasına büyük bir etkisi olmayacaktır.

Üçüncü dalga ile ilgili ciddi endişer taşıdığını belirten Tegnell, bir kez daha durumun ciddi olduğunun altını çizdi.

Tegnell: "Bu hafta her bölge için özel senaryolar sunacağız".

Tegnell: Birinci senaryoda, aşısız olan bir senaryo. Bu senaryoya göre, kapsamlı olacak üçüncü bir dalga için büyük bir risk görüyoruz. Noel'den önce bulunduğumuz duruma oldukça benzer olacak.

Aşılamanın olması halindeki duruma bakılınca: Ölçeklerde bir miktar etkisi vardır, enfeksyonun ölümcül yönü azalıyor.

Tegnell, aynı senaryoda aşılama ile ilgili bir görsel göstererek, "Burada çok büyük bir etki görüyoruz. Aşılamanın ne kadar önemli olduğunu çok iyi gösteriyor" ifadeleri kullandı.

Senaryo 2: Bugün temasları daha da arttırırsak, yeni dalga Noel'de olduğundan daha yüksek olacaktır. Aşı yaparsak çok büyük bir etkisi olmaz, terazileri biraz yavaşlatabilir ama ağır hastalar açısından büyük önem taşır. Çok önemli olacak dedi.

Tegnell, güçlü bir üçüncü dalga riski olduğunu yineledi.

Hükümetin yeni kısıtlama tavsiye ve kararları dahilinde; büyük alışveriş merkezlerine ve büyük mağazalara bakıyoruz. Orada çok fazla insan hareketi görülüyor. Büyük tesislerde tıkanıklık riskini azaltmak için tesislerde maksimum 500 tavan sınırı belirledik dedi.

Alınan kısıtlama kararlarına ek olarak, öneri istişare için yayınlandı ancak 6 Mart 'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ayrıca enfeksiyon takibini daha verimli hale getirmek, hasta olan veya hastalanan kişileri daha hızlı bulmak için çalışmaya devam ettik.

İnsanlar evde çalışamıyorsa, fazladan bir test tavsiye edilir.

Anders Tegnell, aşılar hakkında da geniş ayrıntılı bilgi verdi:

- Şu anda verilmiş olan 800.000 dozun çok üzerindeyiz. 500.000'den fazla kişi bir doz aldı, iki doz alan 300.000'e yaklaşmaya başlıyoruz.

- Aşılananlar çoğunlukla orta ve çok yaşlılardır.

- Aşı teklif edilen herkesin aşı olması önemlidir.

- Elimizde çok iyi üç aşı var. Beklerseniz daha iyi bir aşı olacağınıza inanmak için hiçbir sebep yok.

Tegnell, enfeksiyon yayılımı ile ilgili: "Şimdi maalesef yine yokuş yukarı gidiyoruz, virajı olabildiğince düz tutmamız önemlidir" dedi.

Enfeksiyonu azaltmanın yolu kurallara uyma noktasındaki hassiyet ve toplumsal bilinçle hareket etmek olduğuna vurgu yapan Tegnell: 

"Her zaman bir şeyler ekliyoruz, kafa karıştırıcı olabileceğini anlayabiliyorum ama bu en önemli" dedi.

Editör: İsveç Gündemi