İsveç'te salgının yeni bir zirveye tırmandığı bu günlerde, mevsimsel gribin genellikle nasıl yayıldığına dair yeni bilgilerin ortaya çıktığı ve gelecekte daha zor günlerin yaşanabileceğine işaret edildi.

Anders Tegnell, "Önümüzde çok önemli bir dönem var" dedi.

Salı günü 268 yeni ölüm bildirildi. İsveç'te toplam 10.591 covid-19 ile yaşamını yitirdi.

"Ne Noel hafta sonu ne de dağlarda kayak, enfeksiyonun artmasına neden olmuş gibi görünmüyor." Ancak Anders Tegnell, basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nin "maalesef herhangi bir azalma etkisi görmediğini" söyledi.

"Yardım almamız gereken bir dönem"

İsveç Halk Sağlığı Kurumu bugün, mevsimsel gribin son beş yılda nasıl hareket ettiğini gösteren bir grafik sundu.

Bu, grip vakalarının genellikle Noel hafta sonu boyunca sabit olduğunu ve ardından Ocak ayında hızlandığını gösteriyor. Gösterilen grafiğe göre genellikle Şubat veya Mart aylarında zirve yapar.

"Covid-19 birçok yönden yayılma açısından grip modelini takip etti, bu yüzden bunu göstermenin yerinde olduğunu düşünüyoruz." diyen Anders Tegnell daha sonra Aftonbladet'e yaptığı açıklamada, salgın ile mücadele konusunda gerçekten direnmemize yardım edilmesi gereken bir dönem ifadeleri kullandı.

COVID-19'un yayılmasında da benzer bir gelişme göreceğimizi düşünüyor musunuz?

"Evet, bilmiyoruz, covid-19 ile influenza arasında kesin bir benzerlik yok ve ayrıca enfeksiyonun yayılmasını önlemek için çok daha fazla önlemimiz var. Diğer şeylerin yanı sıra, gribin şu anda aslında hiç yayılmadığını görebiliriz. Bu daha çok, mümkün olduğunca az kişiyle temas kurmaya çalışmak ve olabildiğince evde kalmak için ortak sorumluluk almamızın hala çok önemli olduğunun bir işaretidir" dedi.

Bu doğruysa, üçüncü bir dalga anlamına gelir mi?

"Evet, grafikte gösterdiğim gibi, Avrupa'da aslında oldukça düşük dağılım seviyelerine inen ve yeniden yükselen bazı ülkeler var. Bu, muhtemelen üçüncü dalga olarak adlandırılabilecek bir şey" dedi. 

Yani İsveç'te de olabilir mi?

"Bunun için kesinlikle bir potansiyel var. En altta hala büyük bir enfeksiyon yayılımımız var, bu virüsün açıkça çok kolay yayıldığı bir mevsimdeyiz. Önümüzde direnmek için çok önemli bir dönem var".

Bu sezon, grip vakalarının sayısı sıfıra indi" diyen Tegnell, "benzersiz" olarak tanımladığı ve toplumda mesafemizi korumada iyi olduğumuzun bir işareti yorumu yaptı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, İsveç'te 147.000 kişinin 17 Ocak'a kadar covid-19'a karşı aşılandığını duyurdu. Geçen hafta, Pfizer'in AB'ye ve dolayısıyla İsveç'e teslimatları azalttığı bildirildi.

Tegnell: Bu yaz Avrupa gezileri düşünülemez

Anders Tegnell'in aşı koordinatörü Richard Bergström'ün tahmininin geçerli olacağını belirtmesiyle, İsveç'teki tüm yetişkinlere yaz ortasından önce aşı yapılıp yapılmayacağı soruldu.

Tegnell, "Her şey, özellikle en büyük hacimleri vaat eden tedarikçi olan Astra Zeneca'nın, gerçekten zamanında onaylanması ve ne kadar teslimat yapabileceklerine bağlı. Şimdiye kadar meydana gelen ve yılın ilk yarısında beklediğimiz toplam hacimde görece küçük olan bu değişiklikler, fazla etki yapacağını düşünmüyorum. Ancak bu gerçekten herkesin var olan tahminlere göre teslimat yapabilmesini gerektirir."

Bu yaz yurtdışına seyahat etmeyi düşünmek ne kadar mantıklı?

Tegnell, "Evet, durum o kadar da enfeksiyonun yayılmasına bağlı değildir ve gerçekten bize de çok fazla bağlı değildir. Ama bu farklı ülkelerin buna nasıl cevap verecekleri, ne talep edecekleri ile ilgilidir. Yaza kadar en azından Avrupa'da bir dereceye kadar seyahat edilebilmesi düşünülebilir. Ancak kesinlikle kısıtlamalar, test gereksinimleri, aşı olma gereksinimleri vb. şartlar birlikte olacaktır. Bu yüzden kolay olmayacak" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi