Halk Sağlığı Kurumu Cuma gününden bu yana 17 bin 129 yeni vakanın kayda geçtiğini belirtirken, 117 kişi hayatını kaybetti.

Ülke genelinde yeni vakalarla birlikte toplam vaka sayısı 260 bin 758 olurken, can kayıpları ise 6 bin 798'e ulaştı.

Ülke genelinde hastanelerde yoğun bakın tedavisi gören hasta sayısı 3 bin 202 görünürken, bunlardan 239'unun solunum cihazına bağlı tedavi gördüğü belirtildi.

Haftanın ilk değerlendirme ve basın toplantısında, gündeme dair konuşan İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Pandeminin küresel ölçekteki boyutunun devam ettiğini dile getirerek, yeni zirvelerin görüldüğünü belirtti.

Pek çok ülke dik bir eğriye sahip olmaya devam ederken, bazı ülkelerde düzleşme olduğunu vurgulayan Tegnell, riskin hala devam ettiğinin altını çizdi.

AB ve İngiltere'de yeni vakalarda bir düşüş olduğunu belirten Tegnell, ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar var. Belçika, Hollanda gibi bazı ülkelerde hızlı bir düşüş var. Diğerleri geniş çapta yayılmaya devam etti. Bu çok karışık bir resim ifadeleri kullandı.

Anders Tegnell, İsveç ile ilgili yeni vakaları açıklarken, aynı zamanda bir değerlendirme yaptı. İsveç'te tablonun giderek kötüleşmeye başladığı ifade eden Tegnell, "İsveç'e bakarsak, son 2 haftada sürekli bir yükseliş görüyoruz" dedi.

"Yeni bir tür platoda olabiliriz" yaklaşımında bulunan Tegnell "Gerçekten durmayan geniş bir enfeksiyon yayılımımız var" dedi.

Enfeksiyon artışı tüm yaş gruplarında görülüyor.

Ayrıca Iva'da artan bir eğilimimiz var, giderek daha fazla vaka alıyoruz. Burada da bölgeler arasında farklılıklar var. Bazılarında sakinlerken, bazılarında daha fazla vaka var. Ancak tüm bölgelerde Iva'da vakalar var ifadeleri kullandı.

Tegnell, "Ölü sayısında da maalesef artışın devam ettiğini görüyoruz". diyerek son 2-3 hafta, rakamlar çok belirsiz, her hafta farklı kayıtları kontrol ediyoruz, böylece covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenleri anlıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içinde rakamlar daha da artacak diyen Tegnell, açıklanan rakamların sadece teyit edilen ölümler olduğunu, ancak arkada biriken işler için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Okullarda yayılım devam ediyoruz

Tegnell, toplumda yapılan bir araştırmaya göre, evde enfekte olan bir aile bireyinin çocuğunun okula gitmeye devam etmesi, büyük sorunlara ve yeni vakalara yol açtığına vurgu yaptı.

Birçok çevreden okullardaki enfeksiyon yönetiminin yeterli olmadığını ve salgının kötüye gittiğine dair bilgiler altık ve artan vakalar nedeniyle okullarda sorunlar yaşınıyor denildi.

Tegnell, "Bu nedenle, Ulusal Eğitim Ajansı'na danışarak, bir kişi hasta olduğunda 7 gün evde kalmanın onlar için daha iyi olduğu sonucuna vardık" dedi.

Enfeksiyonun yayılmasında çocukların rolüne ilişkin algının değişmediğini de vurgulayan Tegnell, "Farklı risk değerlendirmelerine dayalı olarak enfeksiyon geçirmez düzenlemeler için koşullar geliştirmek üzere görevlendirildik" dedi.

Tegnell, şu anda toplumda yaygınlaşan enfeksiyonla ilgili değişiklik yapma imkanı yok. Ancak bu tür düzenlemelerin yapılabilmesi için gelişmeleri epidemiyolojik olarak takip etme misyonumuza devam edeceğiz ifadeleri kullandı.

Tegnell,  "Birlikte mücadele etmeye devam etmeliyiz, eğriyi gerçekten aşağı tutmak çok önemli. Bu durum vatandaştan yardım almaya devam etmemizi gerektirir. Bize en büyük destek tavsiyelere ve mevcut yerel genel tavsiyelere uymaya devam etmektir" ifadeleri kullandı.

Noel ve Yeni Yıl ile ilgili tavsiyelerin önümüzdeki haftaya kadar gelmeyeceğini de duyurdu.

Editör: İsveç Gündemi