Anders Tegnell, Salı günkü basın toplantısında karamsar mesajlar verdi.

Tegnell, "Geçen hafta bir önceki haftaya göre %70 artış yaşadık" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi ile Salı günkü basın toplantısında, epidemiyolog Anders Tegnell, İsveç ve Avrupa'nın geri kalanındaki kornona durumunu özetledi. Enfeksiyonun yayılması artmaya devam ediyor ve Tegnell'e göre bu, enfeksiyonların ve ölümlerin sayısına da yansıyor.

"Avrupa'nın birçok ülkesinde maalesef çok hızlı yayılıyor. Ayrıca, ölüm sayısında artış olduğuna dair göstergeler de var" ifadeleri kullanan epidemiyolog, ayrıca, zor bir sonbaharın geride kaldığını ve daha zor günlerin geleceğini ifade etti.

Şimdilik "İsveç muhtemelen Avrupa'daki diğer birçok ülkenin biraz gerisinde" yorumunda bulunan Tegnell, "İsveç'te bile durum kötüleşiyor. Geçen hafta bir önceki haftaya göre %70 artış yaşadık. Yaşadığımız en büyük artışlardan biri" ifadeleri kullandı.

Tegnell'e göre artış, diğer şeylerin yanı sıra daha yoğun enfeksiyon takibi ve daha fazla testten kaynaklanıyor. Ama aynı zamanda toplumun birçok yerinde enfeksiyonun yayılması artıyor.

Tegnell, enfeksiyonun tekrar kontrol altına alınması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu hatırlarttı.

Gençlerde enfeksiyon daha çok artıyor

Enfeksiyonun yayılması hala çoğu yaş grubunu etkilemektedir. Ancak İsveç Halk Sağlığı Kurumu'na göre, gençlerde artışın daha fazla olduğu görülüyor.

"60-70 yaş arasındaki yaşlılardaki artış, 20 yaş ve üzerine göre önemli ölçüde daha az, ancak her yerde bir artış görüyoruz" denildi.

"Sağlık hizmetlerinin de bundan giderek daha fazla etkilendiğini görmeye başlıyoruz" diyen Tegnell, "Her hafta iva'ya eklenen vaka sayısında küçük ama gözle görülür bir artış var" ifadeleri kullandı.

Tegnell, özellikle "İsveç'te de kritik bir noktaya yaklaşmaya başlıyoruz" dedi.

"Bakım evlerine pek yayılmamış"

Basın toplantısında, Tegnell, İsveç'in ölümlerin sayısı konusunda hala çok düşük seviyelerde olduğunu da duyurdu.

"Doğru şekilde direnmeye devam edersek ve bu ilkbaharda aldığımız huzurevlerinde ve benzerlerinde bu enfeksiyona yakalanmazsak, bu noktalarda kalabileceğimiz konusunda kesin bir umut var" dedi.

Ölüm oranıyla ilgili verilerde durum iyi görünüyor.

Salgınla ilgili birçok huzur evinde kapsamlı araştırmalar yapılıyor ve buralardaki yayılım fazla görünmüyor denildi.

Editör: İsveç Gündemi