Avrupa'da salgından en kötü etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya'daki durumu görmeden önce kimse durumun bu kadar ciddi olduğunu ön göremedi.

O zamandan beri bir yıl geçti. İsveç'te 10.000'den fazla insan covid 19 nedeniyle öldü ve sağlık sistemi ciddi şekilde geriliyor.

Tegnell, "Bu kadar aşırı olacağını kimse göremedi" ifadeleri kullandı.

TT haber ajansının sorularını yanıtlayan Tegnell, başlangıçta durumunda bu kadar kötü olabileceğini düşünmedik ifadeleri kullandı.

TT: Ciddi olduğunu ne zaman anladınız?

"Muhtemelen İtalya'dan görüntüler gördüğümüz zamandı. Çin'de yayılmayı iyi idare edebiliyor gibiydiler ve bir yerlerde bunun idare edilebilir olduğuna dair bir umudumuz vardı. Ancak bu umut İtalya'daki durumunda ortaya çıkmasıyla soldu. Virüsün kendini kurma konusunda güçlü bir yeteneği olduğunu gördük" dedi.

TT: Bu virüsü bu kadar özel ve değerlendirilmesini zor yapan nedir?

"Sürekli dalgalar halinde hareket eden, ülkeler üzerinde kuş gibi süzülen diğer virüsler gibi davranmaz.

Bunun yerine, koronavirüsün stratejisi süper yayıcıları vurmak gibi görünüyor."

Hızlı bulaşı sağlayan süper yayıcılar salgının başında çok ciddi şekilde konuşuldu.

İtalya, İngiltere, İspanya vb. ülkeler olmak üzere, birçok ülkede bir kişinin yüzlerce kişiye virüs bulaştırdığı kamuoyunda geniş yer bulmuştu. Virüsün bu etkinliği dünyaya yayılımı hızlandırdı.

İsveç'te en son Cuma günü açıklanan verilere göre, ülkede toplam vaka sayısı 523 bin 486 olurken, virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı da 10 bin 323 olarak kayıtlara geçti.

Covid-19 kaynaklı ölüm raporlaması kapsamlı araştırmalara dayanan İsveç'te bu sayının yüzde elli oranında daha fazla olabileceği tahmin ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi