Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell yaptığı açıklamada, İsveç'in diğer ülkelerden daha yüksek ölüm oranlarına sahip olduğu ortaya çıkıyor.

Tegnell'e göre, korona virüsündeki ölümler farklı şekillerde ölçülür, ancak hiç kimse İsveç kadar doğru bir şekilde ölçemez. Bu, İsveç'teki durumun diğer ülkelerle karşılaştırıldığında daha kötü göründüğü anlamına geliyor.

Tegnell'e göre İsveç'in kişi başına nispeten yüksek bir ölüm oranı var, ancak bu kısmen istatistik kullanma şeklimizle açıklanabilir diyor.

Tegnell, "Vaka bulmakta İsveç'te olduğundan daha iyi olabileceğinizi hayal etmek zor" diyerek dünyada hiç bir ülkenin İsveç kadar doğru tespit etmediğini dile getirdi.

İsveç'te sosyal güvenlik numaraları kullanılarak bireyleri takip etmek mümkündür. Covid-19 tanısı konan insanlar öldüğünde sicilinden bakılabilir ve ölüm nedeninin sadece covid-19 olduğundan emin olmak için ülkenin bölgeleri ile kontroller yapılır.

Farklı çalışma yöntemlerine sahip ülkelerde, tüm ölümlerin kaydedilmemesi riski vardır diyen Anders Tegnell, Euromomo ağından gelen verilerin analiz edilebileceği, gelecekte daha doğru karşılaştırmaların yapılabileceğine inanıyor. Euromomo, birçok Avrupa ülkesinde ölüm oranlarını ölçer ve aynı dönemdeki normal değerlerle karşılaştırır.

Editör: İsveç Gündemi