10 milyon nüfusluk ülkede'de 45 bin 133 tespit edilmiş vaka ve 4 bin 694 can kaybı vermesiyle eleştirilen İsveç'te tedbirsizlik sürü bağışıklığı stratejisinin mimarı Anders Tegnell'i bile şaşkına çeviriyor.

Son günlerde ABD'de yaşanan polis cinayeti olayından sonra İsveç'teki gösterilerde binlerce insanın bir araya gelmesinin virüse çıkardığı davetiye bir yana dursun, havaların ısınmasıyla birlikte sosyal mesafe kuralı hiçe sayılarak toplanan kalabalıkların ortaya koyduğu görüntüler, salgında artışa neden olacak endişesi her geçen gün daha da artıyor.

Son günlerde İsveç'te hızla artan vakaların nedeni her ne kadar sağlık çalışanlarının ve farklı grupların daha fazla test edildiği söylense de İsveç'teki vakaların artışı endişe veriyor.

13 Haziran itibarıyla İsveç içi ve 15 Haziran itibarıyla Avrupa Birliği içinde dolaşımın serbest olacağı yönündeki haberler yapılırken, Anders Tegnell görüntüler üzerine "Daha fazla kısıtlamaya gitmek zorunda kalabiliriz" dedi.

Parklarda, açık alanlarda ve kamusal alanlardaki yoğunluğun havaların ısınmasıyla artması üzerine, insanların tavsiyelere dikkat etmediği gözleniyor.

Halk Sağlığı Kurumu İsveç'teki insanların hareketliliğini Telia ve diğer operatörlerin verileri ile alıyor.

Telia'nın paylaştığı verilere göre, insanların daha çok hareket etmeye başladığı gözlenirken, Tegnell bu durumun iç açıcı olmadığını vurguladı.

İnsanların önerileri takip etme konusunda gevşek davrandığını belirten Tegnell, insanların davranışlarını ve hareketliliğin getireceği sonuçları izlediklerini ifade ederek, gerekirse daha sıkı tedbirler alırız açıklamasında bulundu.

Bu özgürlük insanların daha fazla hasta olmasına neden olacaksa, bu konuda gerekirse kısıtlamaya gidebilir ve yaz tatilinde hareketliliği önleriz denildi.

Editör: İsveç Gündemi