İsveç'te son haftalarda düşen yeni vakaların gençler arasında vakaların artması göz önüne alındığında okulların açılmasıyla farklı bir boyut kazanabileceğini ve düşen vakaların tekrar artabileceğini ifade etti.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Riskleri olabildiğince azalttığınızdan emin olmanız gerektiğini söyleyerek, hala o noktaya gelinmediğini belirtti.

Halk sağlığı otoritesi, sonbaharda enfeksiyon sayısında belirli bir artış beklemekteydi, ancak şimdi eğriler yukarı doğru kaymaya başlıyor. Ve tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi, enfeksiyonu 20-29 yaş arasındaki gençler arasında dolaşıyor.

Tegnell, "Bu kötü bir işaret" diyerek, bugünkü basın toplantısında virüsün artış gösterdiği yaş grupları ile ilgili bilgi paylaşımında gençler arasında artış olduğunu ve bunun artışı yeniden tetiklemesinde önemli bir risk teşkil ettiğini belirtti. Gençler arasında artan enfeksiyonun riskli yaş gruplarına sıçraması büyük bir olasılık ve böyle bir durumda riskler arttığına işaret etti.

Gençler arasında vakaların artmasına rağmen okulların açılması güvenli olur mu sorusuna: Tegnell, "Hiçbir şey için garanti yok, ancak hala ortaöğretim okullarının bir tür normale dönmesine izin verilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadeleri kullandı.

Ayrıca, epidemiyolog riskleri olabildiğince azalttığınızda ve aynı ilkokulda olduğu gibi farklı durumlar için farklı imkanlara sahip olduğunuzdan ve belki de hepsinden önemlisi okullar açıldığında öğrencilerin dağılımı ve iletişim durumları bunda önemli rol oynayacaktır. Buradaki davranışlar salgının ivmesini belirleyecektir şeklinde yorumda bulundu.

Pandeminin başlangıcından bu yana, lise eğitiminin nasıl uygulanabileceğine ilişkin kurallar aşama aşama değişmiştir. Bu, eğitim zamanında ve uzaktan eğitim yapma fırsatı olmakla birlikte okulda daha fazla esneklik sağlamak önemli, hükümetin en son teklifi Temmuz ayı ortalarında geldi ve yüksek öğrenim kurumlarının başlangıç ​​ve bitiş zamanlarını toplu taşımaya uyarlamaları gerektiği anlamına geliyor. Otobüslerde, metrolarda ve banliyö trenlerinde tıkanıklığı önlemek içindir tavsiyeleri içeren teklifte önceki zamanlardan daha farklı bir yaklaşım var. Önerilen paketle birlikte, birçok okul yönetiminin okula başlamadan önceki programlarını ve düzenlemeleri buna göre yapması gerekiyor.

İsveç Okullar Birliği sendika başkanı Matz Nilsson, yeni uygulamaları eleştirerek: "Pratik yapmak zor olacak. Birçok okul programlarını Mayıs ayında ayarladı ve şimdi tekrar düzenleme yapmaları gerekiyor" ifadeleri kullandı.

Matz Nilsson, yeni uyarlamanın, enfeksiyonun artmasının yanı sıra birçok öğretmeni endişelendirdiğini belirterek: "Enfeksiyonun yayılması tekrar genç nüfusta arasında" dedi.

Nilsson, okulların tekrar normal eğitime dönüş yapmasından memnun olduklarını belirterek, çok fazla sıkı kurallar olmadan normal eğitime devam etmekten yana olduklarını belirtti.

Hükümete problemlere dair bir paket sunduklarını belirten Nilsson, her koşulda okulların tekrar açılması iyi olacak dedi.

Anders Tegnell, enfeksiyon vakalarındaki olası artış nedeniyle, öğretimin tekrar uzaktan yapılabileceği gerçeğini göz ardı etmemek gerektiğini belirterek, halihazırda yönetmelikte şu anda ortaöğretim okullarının yarı düzeyde uzaktan eğitimi artırma fırsatı var, bu yüzden muhtemelen ilk bakılacak bölümün bu olacağını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi