Açıklama tepkilere yol açtı. Tepkiler üzerine konuya dair değerlendirmede bulunan devlet epidemiyoloğu bunun talihsiz olduğunu söyledi.

Tegnell, göçmenlerin "Enfeksiyonun yayılmasına neden olduklarını kastettiğim şey bu değildi" ifadeleri kullandı.

SVT'nin "Aktuellt" programının Perşembe günkü yayınında Anders Tegnell'e İsveç'in ölü sayısı ile İskandinav bölgesindeki diğer ülkeler arasındaki farklar soruldu. Tegnell, Norveç ve Finlandiya'nın mücadelesini tüm Avrupa açısından sıra dışı olduğunu söyledi.

"Çok bariz olan bir takım farklılıklar vardır, bunlar nispeten seyrek nüfuslu ve küçük nüfusa sahip ülkelerdir. Pek çok ülkede çok aktif olan küçük göçmen grupları" diyen Anders Tegnell yayında, bu nedenle aramızda bir takım farklılıklar olduğunu ve bunun bizi Avrupa'daki genel ülkeler gibi yaptığını söyledi.

"Talihsiz kelime seçimi"

Açıklama, araştırmacılar da dahil olmak üzere tepkilere yol açtı.

Moleküler epidemiyoloji profesörü Tove Fall, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Toplumumuzda yabancı bir geçmişe sahip insanların covid-19 tarafından daha fazla etkilendiği gerçeği, bu insanlar olmasaydı önemli ölçüde daha düşük enfeksiyonlara sahip olacağımız anlamına gelmez (..)" şeklinde yorumlanmamalıdır.

Stockholm Üniversitesi'nde aktif olan ekonomist Jonas Vlachos da tepki gösterdi.

Twitter'da "Alandaki şimdiye kadarki en iyi çalışma, bahar kısıtlamalarına verilen yanıtın göçmenlerin yoğun olduğu bölgeler ile diğerleri arasında farklılık göstermediğini de gösteriyor" diye yazdı.

Tegnell, Bu talihsiz bir kelime seçimiydi, enfeksiyonun yayılmasına neden olduklarını kastettiğim konu bu değildi. Tabii ki, durumun böyle olmadığı konusunda her zaman net oldum. Öte yandan, enfeksiyondan çok etkilenen bir grup ifadeleri kullandı.

Göçmenler daha savunmasız

Devlet epidemiyoloğu, İskandinav ülkelerinin covid-19'da enfekte ve ölü olarak karşılaştırılamayacağını çünkü nüfus, nüfus yoğunluğu, demografik ve seyahat alışkanlıkları açısından farklı koşullara sahip olduklarını belirtti.

Elbette kaç kişinin enfekte olduğu etkileyecektir. Bu nedenle, birçok kişinin ortaya çıkardığı faktörlerden birinin Norveç, İsveç ve Finlandiya arasındaki büyük fark olması gerektiğini söyledi.

İsveç'te, komşu ülkelerden daha fazla farklı kökene sahip başka ülkelerden insan var. Koronavirüsten yabancı doğumlu insanların İsveç nüfusunun diğer bölgelerine göre daha fazla etkilendiğini vurguladı.

Tegnell, "Elbette birçok yönden çok talihsiz bir kelime, ama bu kelimeyi kullanmakla demek istediğim bu değildi" dedi.

Editör: İsveç Gündemi