İki hafta içinde covid-19 kaynaklı yeni vakalar ikiye katlandı. Buna ek olarak, şu anda neredeyse dört aydaki en yüksek ölüm oranlarına çıktı.

Tegnell, salgını durdurmak için şuanda önerebilecek ve alınabilecek hiçbir kısıtlama tavsiyesi kalmadı yorumunda bulundu.

Halk Sağlığı Kurumu istatistiklerine göre, İsveç'te günde covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı artıyor. Bugün, 31 yeni ölüm bildirildi, ancak bu, hafta sonu ve Pazartesi günlerindeki vaka sayısının toplamı olarak yansıdı.

Son iki hafta içinde, 22 ve 26 Ekim'de, günlük ölüm sayısı ortalaması sekiz oldu.

İsveç, geçen yazdan bu yana ilk kez ölüm oranlarında bu seviyeye çıktı. Daha spesifik olarak, 18 Temmuz'da on iki ölüm rapor edildiğinde. İstatistikler bir şeyin gerisinde kalsa bile, açıklanan yeni rakamlarla birlikte ölüm oranındaki eğrinin yukarı doğru olduğu görülüyor.

Halk Sağlığı Dairesi'nin bugünkü basın toplantısında Anders Tegnell, "Ölüm sayısının artmaya başlaması yönünde hafif bir eğilim var" diyerek mevcut durumunda iyiye işaret olmadığını vurguladı.

Nedeni sosyal bağlam

Aynı zamanda, enfekte olanların sayısı keskin bir şekilde artıyor. Son iki haftada, teyit edilmiş covid-19 vaka sayısı ikiye katlandı.

Tegnell, "İsveç'teki artış her geçen gün artıyor. Bunun duracağına dair hiçbir kanıt yok" ifadeleri kullandı.

"Görünen o ki tüm bölgelerde sosyal temaslar artışa neden oluyor. Partiler, iş yerleri, özel toplantılar vb. Bu bahar, eğriyi birlikte aşağı çekmeyi başardık, bunu tekrar yapmak için ortak sorumluluk almalıyız. Temasları şimdi sınırlamamız gerekiyor" dedi.

İva üzerinde yüksek baskı oluşuyor

Ülke genelindeki yoğun bakım ünitelerinde de hasta sayısı artıyor. Şu anda 77 kişi solunum cihazına bağlı yoğun bakım tedavisi alıyor. 19 Ekim'de bu sayı 30 kişiydi ve o zamandan beri eğri yukarı doğru işaret ediyor.

Pandeminin başlamasından bu yana toplam 134.532 kişinin covid-19 ile enfekte olduğu doğrulandı. Bu, geçen Cuma gününden bu yana 10.177 yeni vaka artışı anlamına gelirken, bir seferde açıklanan en yüksek rakam olarakta tarihe geçti.

İsveç'te şuana kadar covid-19 bağlantılı olarak 5.969 kişi hayatını kaybetti.

Editör: İsveç Gündemi