Salgının hala çok etkin olduğu dünyada, özellikle İsveç'te yayılımın devam etmesi nedeniyle, yazın tiyatro gösterileri, konserler ya da spor etkinlikleri için 50 kişinin toplanmasına izin verilmeyecek.

Eyalet epidemiyoloğu Anders Tegnell de önümüzdeki dönemlerde kalabalık etkinliklerin olabileceğine inanmıyor.

Tegnell, mevcut durumda çok şey zor görünüyor ifadeleri kullanırken, gelecekte toplumun nasıl hareket edeceğiz ve nelerin kısıtlanıp, nelerin serbest bırakılacağı konusunun tamamen enfeksiyon yayılımına bağlı olduğunun altını çizdi.

"Bu tamamen enfeksiyonun yayılma durumuna bağlıdır. Enfeksiyon yayılımında makul bir düzeye inersek, bu oldukça muhtemeldir. Eğer önümüzdeki süreçlerde de hala olduğumuz seviyedeysek, bu durum inanılmaz" ifadeleri kullandı.

Bazı alanlarda kısıtlamalar hafifletilmelidir

Anders Tegnell'e yöneltiren yaz etkinlikleri ile ilgili sorular arasında, pek çok insan yazdan önce durumun nasıl olacağına  dair sorular yöneltirken, Tegnell, düğün organizasyonları, konser veya öğrenci kutlamaları gibi etkinliklere izin verilmeyecek dedi.

İsveç normalleşmeyi üç basamakta gerçekleştirmeyi düşünüyor

Tegnell, "Şu anda içinde bulunduğumuz ciddi bir düzey var, enfeksiyonun yayılmasını iyi kontrol eden bir düzey ve hastalığın mevcut olduğu ancak büyük sorunlara neden olmadığı temel bir düzey olursa, Haziran ortasında bir sonraki seviyeye ulaşırsak, süreç daralabilir. Ancak bu henüz söz konusu değil" dedi.

Bu yaz seyahat etmek zor

Bu yaz, seyahat etmesi zor olsa da bugün olduğundan daha zor olmayacağına inanıyor. En azından yaz sonuna kadar zorluklar olacak ancak farklı yollarda izlenebilecek.

Tegnell kendi yaz planı ile ilgili tüm tatil ve seyahat planlarını ertelediğini söyledi.

"Ne kadar uzun süre beklersek, o kadar çok insanın aşı olmak için zamanı olur. Yaz aylarında yurt dışına seyahat etmek kesinlikle mümkün olacak, ancak muhtemelen test veya aşı kanıtı gerektirebilir. Ayrıca bazı ülkelerde karantina uygulayabilir. Eskisi gibi tamamen sorunsuz seyahat etmek pek mümkün olmayacak" dedi.

Öğrenciler Haziran'da mezuniyet kutlaması yapabilecek mi?

"Tabii ki öğrenci kutlamaları olacaktır, ancak hangi şekillerde yapılacağı başka bir mesele. Muhtemelen eskisi gibi dolaşmayacaklardır. Pek çok yerde buna izin verilmiyor" ifadeleri kullandı.

Bir yıldan fazla bir süredir, Anders Tegnell günlük basın konferanslarında İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nu temsil ediyor ve pandeminin gelişimi ile ilgili soruları yanıtladı. Nasıl hissettiği sorulduğunda, meslektaşlarının eşit sorumluluğu paylaştığını vurguladı.

"Sorulara alışırsın. Birçok meslektaşım var ve sorumluluğu üstlenen büyük bir otoriteyiz" dedi. 

Aşı oldunuz mu sorusunu yanıtlayan Tegnell: İsveç'te aşılamanın belli gruplara ayrıldığını ve buna göre yapıldığını bu nedenle "Hayır, henüz aşılanmış grupların hiçbirinde yer almıyorum" ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, özellikle bahar aylarında insanları mesafelerini korumaya ve kapalı alanlar dışında açık alanda görüşmeye çağırmaya devam ediyor.

Korona geçirmiş ailelerin bile dikkatli olmaya devam etmesi gerektiğini belirten Tegnell, özellikle daha fazla insanın aşılanmaya başladığı bu sürçte daha dikkatli olmak gerektiğini vurguladı.

Sahip olduğunuzdan ve bağışıklığın ne kadar sürdüğünden emin olmak zordur dedi.

Editör: İsveç Gündemi