Tegnell, bu Paskalya'da yaşlı akrabalarımızla tekrar görüşebiliriz.

Aşılamanın devam ettiği yaşlı grupta olumlu sonuçların alındığı ifade edilirken, Tegnell, Paskalya'ya kadar ikinci doz aşısını alan yaşlıların yakınlarıyla rahat görüşebileceklerini aktardı.

Dün basın bilgilendirme toplantısından sonraki soruları yanıtlayan Tegnell, 2. aşamada kimlerin aşılanması gerektiğine dair yeni bilgiler verdi. Diğer şeylerin yanı sıra 65-69 yaş grubu yukarı taşınacak. İkinci aşamada bazı risk grupları da yer almaktadır.

Ek olarak, aşıların bulunabilirliği yakında artacaktır. Şubat ayında İsveç'e bir milyondan fazla doz gelmesi bekleniyor ve Mart ayında 1,2 milyon doz teslim edilecek.

Epidemiyolog Anders Tegnell, bu, bölgelerin aşıyı ne kadar çabuk aldığına bağlı olarak, bu Paskalya'da yaşlı akrabalarımızdan bazılarıyla görüşebileceğimiz anlamına geliyor.

"Eğer ikinci dozunu da almışlarsa, evet. Ama biraz karışık olacak, 65 yaşın üzerindeki herkes muhtemelen Nisan ayına kadar ikinci dozu almamış" olacak dedi.

Şimdiye kadar aşı için çağrılıp çağrılmayacağı konusunda bazı soru işaretleri oldu. Birçok yaşlı insan, sağlık hizmetleriyle iletişim kurmak için dijital çözümler kullanmaları gerekip gerekmediğini de merak ediyor. Şimdi göründüğü gibi, hangi bölgede yaşadığınıza bağlı.

Tegnell, bölgelere göre aşılama çalışmalarının farklı olduğunu belirtti.

Yeni aşılama grupları

Perşembe günü, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, çeşitli aşı aşamalarına hangi risk gruplarının dahil edildiğinin bir listesini yayınladı. Anders Tegnell, hangi kişilerin farklı aşamalara dahil edildiğine dair hiçbir şüphe yoktur, çünkü bakım bunu takip etmelidir.

Aşılananların belirli bir risk grubunda olmasını nasıl sağlıyorsunuz?

"Kişilerin kayıtlı olması gerekir. Sağlık hizmetlerinde zaten biliniyorlar" dedi.

Bazı durumlarda, bir risk grubuna ait kişilerin aile üyeleri 2. aşamada aşılanacaktır. Ayrıca ilk enjeksiyonun ne zaman yapılacağını da öğreneceklerdir.

"Yüksek risk grubundaki kişilerin aile üyeleri öğrenecek" diyen Anders Tegnell, bunun sağlık hizmetleri ile zaten yakın teması olan küçük bir grup olduğunu söyledi.

Aşama 3'teki aşılama planına aile üyeleri dahil mi?

"Hayır. Her durumda 3. aşama değil, çünkü o zaman bu grup çok fazla olacak".

Risk gruplarından birine ait 18 yaşın altındaki kişiler için aşılar ne olacak?

Anders Tegnell, "Bu sürekli olarak gerçekleşecek, ancak her şeyden önce 3. aşamada aşılanacaklar. Bu durumlarda, bireysel bir tıbbi değerlendirme yapmalı ve riskleri tartmalısınız". ifadeleri kullandı.

Şu anda, İsveç hala ilk aşılama aşamasındadır. 276.008 kişiye ilk aşı enjeksiyonu yapıldı, bu 18 yaş ve üstü nüfusun yüzde 3.36'sına tekabül ediyor. Şu ana kadar 44.370 kişi iki doz aldı.

Editör: İsveç Gündemi