İsveç'in pandemi ile mücadele modelinin aktörü olan epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell'e göre bu biraz zaman alacak.

Tegnell, salgının soruna etmesinin kesinlikle bu yıl mümkün olmadığını belirtti.

11 Mart'tan bu yana, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak açıklanan salgın devam ederken, tekrar normalin ne zaman başlayacağına dair net bir görüş henüz bulunmuyor.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell Dagens Nyheter ile yaptığı bir röportajda sorunun salgının bittiği zaman değil, WHO'nun uluslararası acil durumun bittiğini değerlendirdiği zaman olduğunu söylüyor.

"Bu x vaka sayısıyla ilgili değil ama genel bir değerlendirme yapıyorlar" ifadeleri kullandı.

Pandemi ile ilgili bazı değerlendirmede etkisini bir yıl içinde kaybedeceği ifade edilirken, Tegnell, bunun ne zaman geçerli olacağını bilmenin imkansız olduğunu, ancak en erken bir yıl içinde olabileceğini belirtti.

Yeni vaka sayısının önce uygun şekilde azaltılması ve dünya çapında sağlık hizmetleri üzerindeki baskının hafifletilmesi gerektiğine inanıyor.

Tegnell, "Kesinlikle bu yıl mümkün değil. Önümüzdeki yıl sakin bir yaz dönemi geçirilirse ve sonbahara büyük bir salgın olmadan girilirse, o zaman WHO pandemi yaklaşımından uzaklaşarak insanların artık güvende olabileceklerini söyleyebilir" dedi.

DSÖ danışmanı olan eski eyalet epidemiyoloğu Johan Giesecke de WHO'nun uluslararası acil durumu kaldırmasının biraz zaman alacağını söylüyor.

Giesecke, salgının bitmesi sanırım uzun zaman alacak diyerek, ne zaman normale dönüleceğini söylemenin mümkün olmadığını ve kendisine göre henüz başlangıçta olduğunu belirtti.

Editör: İsveç Gündemi