Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell birkaç olası açıklamaya dikkat çekti.

"Biz açıkça bu gelişmenin farklı aşamalarındayız" diyor.

Şimdiye kadar İsveç'te 239 kişi covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Bu, Halk Sağlığı Kurumu tarafından Çarşamba günkü günlük basın toplantısında duyuruldu.

Nüfus ile ilgili olarak, bu rakam İskandinav ülkelerinde en yüksek olandır. Norveç'te Çarşamba günkü rakamlara göre toplam 43 ölümle sonuçlandı, Danimarka'da 104 ve Finlandiya'da 17 kişi hayatını kaybetti.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, oranın İsveç'te en yüksek olduğu konusunda birkaç olası neden var ifadesinde bulundu.

"Danimarka'ya yakın ve diğer bazı ülkelerin önemli ölçüde altındayız. Ancak Finlandiya ve Norveç'ten daha üstündeyiz. Bu gelişmenin farklı aşamalarında olduğumuzu" gösteriyor ifadeleri kullandı.

"Etkilenen yaş grubu"

Finlerin İsveç'ten çok sonra salgın gelişimlerinde olduğuna inanıyor.

"Norveç'te, birkaç hafta önce İsveç'te göründüğü gibi, şu ana kadar sıkıntı çeken başka bir yaş grubudur. Norveç'te, yaşlılarımızı korumak için yaptığımızdan daha başarılı olması, gelişmelerin nasıl devam ettiğini göreceğiz" diyen Tengell, "Nasıl bittiğini göreceğiz, ancak şu anda neden böyle olduğuna dair farklı görüşler ve açıklamalar var" yorumunda bulundu.

İsveç, korona virüsünün yayılması nedeniyle şimdiye kadar ciddi kısıtlamalar getirmediğimiz için, diğer İskandinav ülkelerine ve Avrupa'nın geri kalanına kıyasla öne çıkıyor. Dünyanın birçok yerinde eleştiri var.

"Bir etki yarattık"

Anders Tegnell, İsveç'te uygulamaya konan önlemlerin işe yaradığına inandığını açıkça söylüyor.

"Bunu sürekli görüyoruz. Sanırım şimdiye kadar sahip olduğumuz eğri bir etki yarattığımızı gösteriyor, çünkü diğer birçok ülkede çok daha hızlı yükseldi. Bu enfeksiyonu bir aydır hala yaşıyoruz ve yavaş ama kesinlikle yukarı doğru gidiyor. Bunu yaşamak kaçınılmazdır, ancak aynı dönemde diğer ülkelerde çok daha hızlı artmıştır" dedi.

Geçen Cuma günü İsveç'teki gelişmelerden umutlu olduğunu söyledi.

Hala böyle mi düşünüyorsun?

"Bu herkes için zor, sağlık hizmeti için çok iyi, ancak Stockholm'de değil. Ama bence şimdiye kadar çok iyi başardık. Bunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi