Ülke genelinde enfeksiyonun artmaya devam ettiği İsveç'te dün yapılan bir yerel raporlamada 21 bölgenin 17'sinde artış olduğu açıklandı.

Son bir günde tespit edilen 1.075 yeni vakayla birlikte ülke genelinde tespit edilen toplam vaka sayısı 102 bin 407'ye ulaştı.

Can kayıplarındaki düşüşün devam ettiği ülkede son bir günde üç kişinin daha hayatını kaybettiği ve bununla birlikte pandemi başlangıcından bu yana covid-19 bağlantılı toplam can kaybı 5 bin 910 oldu.

Hastanelerde tedavisine devam edilen 2 bin 641 hastanın olduğu açıklanırken, bunlardan 30 hastanın ağır olduğu belirtildi.

--
İsveç Halk Sağlığı Dairesi'nde eyalet epidemiyolojisi uzmanı olan Anders Tegnell, basın toplantısında genel bir değerlendirme de bulunarak geniş bilgi verdi.

Global durum: Geçen güne kıyasla önemli bir değişiklik yok. Güney Amerika'da, özellikle Avrupa'da tablo hala karanlık. Maalesef hava kararıyor. Bunun uluslararası düzeyde de rekor bir hafta olacağı konusunda söylenecek çok şey var diyerek: Avrupa'ge genel yükselişin devam ettiğini belirtti.

- Trend maalesef Avrupa'da da aynı.

- Avrupa'da maalesef yeni bir rekor haftası yaşanacağına dair pek çok şey var.

- Pandeminin yavaşlayacağına dair bir gösterge yok. Şeklinde ifadeler kullandı.

Anders Tegnell, Bazı Avrupa ülkelerinin durumunu paylaşırken, "Hollanda, vaka sayısında çok dramatik bir artış yaşıyor" dedi.

Tegnell, tüm ülkeler için durumun dramatik olduğunu söylemek çok doğru değil, son zamanlarda bütün ülkelerin çok fazla test yaptığını ve buna bağlı olarak daha fazla vakanın tespit edildiğini belirtti.

"Uzun zamandır gayet başarılı olan Almanya'da bile enfeksiyonun başlangıçtaki zirvesini aşarak çok daha artmış durumda" denildi.

Tegnell, pandemi nedeniyle Paris ve 8 ilde daha ohal ilan edildiği Fransa ile ilgili "Fransa daha da kötü etkileniyor. Orada maalesef ölümlerin artmaya başladığını görebilirsiniz. Bazı verilere göre, ülkede ölümlerin daha da artacağını gösteriyor" dedi.

Kuzey Avrupa ülkelerinde de vaka artışı gözlenirken, Tegnell, "Komşu ülkeler arasında İzlanda dahil tüm ülkelerde enfeksiyon artıyor. En dramatik artış Danimarka'da. Burada da ölü sayısını düşük tutmayı başardılar" dedi.

Genel bir durum değerlendirmesi yapan Tegnell, İsveç ile ilgili endişe verici durumu ele aldı.

Tegnell: "İsveç'te endişe verici eğilimler var" ifadesi kullandı.

İsveç'te daha fazla insanın test edildiğini dile getiren Anders Tegnell, Nisan-Mayıs aylarında haftada 40 bin test yaparken, şimdi 140 bin test sayısına ulaştık. Daha fazla vaka çıkmasının nedeni bu ifadeleri kullandı.

41. haftada pozitiflerin oranı yüzde 3,2'ye yükseldi.

Test açısından, devam eden hastalar için PCR testinin nasıl yapılacağına baktık. Sağlık hizmetlerine yönelik önerileri güncelledik, mümkün olan en kısa sürede yeni öneleri açıklanacak.

Uzun süreli düşüşten sonra İsveç'te bir artış gördüklerini dile getiren Tegnell, "bu kesinlikle ciddiye almamız gereken bir artış" dedi.

"IVA'da bile artışlar görmeye başladık. Bu, işlerin şimdi ters gitmeye başladığının bir işareti" diyen Tegnell, "Toplumda enfeksiyonu düşük tutmayı başaramazsak kesin riskler var" dedi.

Tegnell, Stocholm ile ilgili endişe veren sözler kullandı.

"Stockholm'de, toplumda diğer bölgelerde görmediğimiz genel bir yayılma görüyoruz. Gördüğünüz gibi, sürekli artıyor, ancak bu haftaya baktığımızda muhtemelen daha fazla dramatik bir artış görmemiz gerekmiyor.

Stockholm'deki herkesin bunu ciddiye alması önemlidir" dedi.

Vaka artışının yaşandığı bir diğer bölge olan Uppsala bölgesi içinde değerlendirme de bulunan Tegnell, "Uppsala, gençler ve yetişkinler arasındaki boş zaman aktivitelerine kısmen geri bağlanabilen hızlı bir artış yaşadı. Daha fazlasını test etmek için yoğun bir kampanya başlattılar ve böylece çok fazla vaka buldular. Bu hafta bölgedeki görülen artış muhtemelen artan test sayısı ile bağlantılı" dedi.

Riskli bölgelerden biri haline gelen Örebro ile ilgili değerlendirme de ise Tegnell: Örebro'da, kısmen artan testlerden dolayı uygun bir zirve yaptılar. Burada durum yeniden kontrol altına alınıyor gibi görünüyor" dedi.

"Artan vakaların devam etmemesi için çok çalışmamız gerçekten çok önemli" diyen Tegnell, "İşyerlerine, üniversitelere, biraz liseye bağlı, ama hepsinden önemlisi yaşlılara bağlı birçok sosyal aktivite var" ifadeleri kullanarak, vaka artışını durdurmak ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamak için herkesin özen göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Tegnell, "Evden çalışmaya çalışın, daha da önemlisi: işten sonra dışarıda takılmayın. Hasta olduğunuzda mutlaka evde kalın ve sosyal bağlara dikkat edin" yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi