Kış sporları için seyahate çıkanların covid-19 enfeksiyonuna yakalanması durumunda, tüm aile için zorunlu karantina olacağı ve eve dönüşlerde aile bireylerinin de izole edilmesi şart koşuluyor. Ancak uzmanlar, salgına rağmen tatile çıkanların ne ev sigortası kapsamındaki seyahat sigortasına güvenmemesi gerektiğini belirtti.

Binlerce kayak tutkunu spor tatilcisi, spor tatili haftalarında İsveç dağlarına seyahat ediyor. CEO Titti Rodling'e göre, spor tatilinde normal bir yılda 70.000 ila 75.000 kişi her gün SLAO ticaret birliğinin 200 tesisinde pistlerin etrafında kayak yapıyor ve geri dönüyor. Ancak bu yıl, salgın nedeniyle ne Norveçliler ne de Danimarkalılar gelmeyeceğinden, muhtemelen daha az insan olacak dedi.

"Evde olduğu gibi aynı kurallara uymalı ve dikkatli plan yapmalısınız" diyen Titti Rodling, bunun büyük bir kişisel sorumluluk olduğunu söyledi.

Her zaman olduğu gibi, ev sigortasındaki seyahat sigortası yolculuğa eşlik eder. Ancak sigorta şirketlerine göre sigorta bir pandemi düşünülerek tasarlanmamıştır ve bu nedenle hem neyin geçerli olduğunu çok dikkatli bir şekilde kontrol etmek hem de aileden biri covid-19 hastalığına yakalanırsa ne olacağı konusunda bir plan yapmak için nedenler vardır.

"Şimdi seyahat ederken kendinizi bir riske maruz bırakıyorsunuz" diyen Folksam'da seyahat yaralanmaların uzmanı Hélène Mood, COVID-19'a yakalanırsanız, yalnız kalmalı ve eve gitmelisiniz, ancak bunun için gerçekten iyi bir çözüm olmadığının altını çizdi.

COVID-19'a yakalananlar, aile dahil herkesle teması koparması ve hemen dönülmesi gerekiyor, eğer bunu yapamıyorsa bu durumda, aileyi eve götürecek başka birinin olması gerekiyor.

Bir planı olmalı

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'na göre, ülke içinde seyahat ederken, işte ve evdeki kurallar neyse aynı kurallar geçerlidir.

"Sosyal mesafeye ve hijyene dikkat edilmesi halinde kayak yapmanın endişe verici olmadığını düşünüyoruz" diyen Anders Tegnell, insanlar dışarıda ve şimdi kayak sonrası, restoranların güvenli olduğundan emin olduklarını söyledi.

Ancak, hastalığa yakalanma durumunda seyahat eden kişinin eve dönüş yolculuğu için bir planı olması gerektiğini belirtti.

"Ya kalıp kendilerini izole etmek ya da temastan uzak durup hemen eve dönmeliler" dedi.

Ancak eve dönüş yolculuğunda başkalarına bulaşma riski olmadan gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Tegnell, kendi arabanız ile seyahat etmeli ve toplu taşıma araçları kullanılmamalıdır.

Hélène Mood, böyle bir planı olmayan hiç kimsenin ev sigortası kapsamındaki seyahat sigortasından yardım alamayacağını açıkladı.

"Yurtdışına seyahat ederseniz ve hastalanırsanız, planlandığı gibi eve gidemezseniz, eve ulaşım hakkını veya eve seyahat için ek masraflar olabilir" dedi.

Tıbbi neden yok

Ailenin eve dönmesini engelleyen tıbbi durum değil, enfeksiyon riski ve bu da sigortanın yardımcı olamayacağı anlamına geliyor, açıklandı. Seyahat sigortası, bir enfeksiyon riskine dayalı olarak tasarlanmamıştır.

Mood seyahat sırasında enfekte olmak sigorta kapsamında değildir dedi.

Ancak, ülke içindeki seyahatlerde sürücü enfekte olursa ve araç kullanamayacak durumda olursa, aracın kurtarma sigortası aracı eve götürmek için gelebilir. Ancak sorun, enfeksiyonu geçirebilen ve seyahat edemeyen insanlarda hala devam edecektir dedi.

Evine dönemeyen bir aile bu nedenle kalmaya zorlanabilir ve bu pahalıya patlayabilir.

Länsförsäkringar sigorta uzmanı Susanne Fagerberg, dağ tatilinde hastalanan ve eve dönemeyenlere yine de sigorta şirketiyle iletişime geçmelerini tavsiye etti.

Fagerberg "Acil hastalananların bakım ve acil yardım alma hakkı var ve böyle bir durumda bir çözüm bulmaya çalışmalısınız" dedi.

Sigorta şirketiyle iletişime geçin

Aileden biri hastalanırsa ve herkesin kayak yapmayı bırakması gerekirse, seyahat korumasından yazlık kiralama, teleferik geçişi ve kayak kiralama için tam tazminat almaya da güvenemezsiniz.

Yazlık komisyoncular aracılığıyla evler kiralayanlar genellikle özel sigortalarını yaptırırlar ve bunun bir kısmı için tazminat alabilirler. Ev sigortasının seyahat teminatında, sadece hasta olanlar tazminat alabilir ifadeleri kullanan Susanne Fagerberg, seyahat koruması ek masrafları veya seyahat kesintilerini karşılamaz, çünkü birinin karantina altında olması gerektiğini belirtti.

Tüketici Sigortaları Bürosu başkanı Anna-Karin Baltzari Danfors, spor tatili yapan gezginlere tatile çıkmadan önce nelerin geçerli olduğunu sigorta şirketinden kontrol etmelerini tavsiye etti. Seyahatten önceki son üç ay içinde covid-19 geçiren herkes, sigortalarını kontrol etmelidir, böylece hasta olmanız halinde nelerin geçerli olduğunu bilmiş olursunuz.

"Sigorta şirketleri sadece sağlıklı insanların seyahat etmesini ister ve feragatnameler vardır" diyen Anna-Karin Baltzari Danfors, bu nedenle, sigorta şirketinizle iletişime geçmeli ve nelerin geçerli olduğunu önceden kontrol etmelisiniz, aksi halde ciddi ek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz uyarısında bulundu.

Editör: İsveç Gündemi