Şubat 2019'da, SVT'nin Uppdrag araştırması, Swedbank'ta kapsamlı kara para aklama olayını ortaya çıkarmayı başardı. Açıklamadan sonra, Swedbank'ın hissesi yüzde 20'nin üzerinde düştü ve banka hisselerinde yaklaşık 50 milyar SEK kayıp yaşandı.

Ekobrottsmyndigheten bir ön soruşturma başlattı ve bu yılın Ocak ayında başsavcı Thomas Langrot, Birgitte Bonnesen'e ağır dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu suçlamasında bulundu. Savcıya göre, Birgitte Bonnesen'in Swedbank'ın bankanın Estonya operasyonlarında şüpheli kara para aklamayı önleme, tespit etme ve bildirmeye yönelik önlemleri hakkında yanıltıcı bilgi yaydığı iddia ediliyor.

Ayrıca, yaşanan durum ifşa olmadan önce bankanın en büyük sahibine yönelik inceleme sürerken, olayı sızdırdığı ve soruşturmanın yönünü değiştirecek yönlendirmeler yaptığı belirtiliyor.

Olayın arka planı, Birgitte Bonnesen'in 2018 sonbaharından 2019'a kadar medyada ve yatırımcılara yaptığı yanlış açıklama ve yönlendirmeler bulunuyor. Danske Bank, bankanın Estonya operasyonlarında kapsamlı kara para aklama şüphesi olduğunu gösteren bir denetim raporu yayınladıktan kısa bir süre sonraydı. Daha sonra birçoğu kendilerine, Swedbank da dahil olmak üzere Baltık'ta faaliyet gösteren diğer İskandinav bankalarının benzer sorunları olup olmayacağı sorusunu sormaya başladı.

Kara para aklama skandalının yayılacağı endişesi, banka hisselerinin borsada düşmesine neden oldu. Birkaç röportajda Birgitte Bonnesen, Swedbank'ın Danske Bank ile aynı sorunları yaşamadığına dair güvence verdi.

Suçlamaları kabul etmiyor

Birgitte Bonnesen soruşturma kapmasında yöneltilen suçlamaları kabul etmiyor. Hem kendisi hem de avukatı Per E Samuelson, duruşmadan önce röportaj vermekten kaçındı. Ancak Per E Samuelson, SVT Aktuellt'teki önceki bir röportajında, davanın Birgitte Bonnesen'in intikam alma şansı olacağını ve 2018 sonbaharında gerçekte neler olduğunu açıklamak için bir fırsat olacağını söylemişti.

Duruşma birkaç açıdan benzersiz: Bir yandan, büyük bankalardan birinin eski CEO'su ilk kez yargılanıyor ve diğer yandan dolandırıcılıkla suçlanmak çok sıra dışı. Ekobrottsmyndigheten'den alınan bilgiye göre, bu son on yıldaki benzer üçüncü dolandırıcılık davası.

Duruşmanın sekiz hafta sürmesi bekleniyor. Birgitte Bonnesen suçlu bulunursa, altı ay ile altı yıl arasında hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya.

Editör: İsveç Gündemi